Ciasto z musem wiśniowym. O mamo jakie to dobre. Czekoladowy spód przełożony serkiem mascarpone. Na to wiśniowa warstwa nafaszerowana czereśniami plus delikatny, lekko kwaskowy mus wiśniowy. Ciasto, które plasuje się w pierwszej dziesiątce ostatnio przeze mnie robionych.
Ciasto z musem wiśniowym
Ingredients
Biszkopt:
- 5 jajek – osobno żółtka i białka
- 40 g kakao
- 100 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml oleju
Do nasączenia:
- 50 ml wody
- 50 ml rumu
Masa wiśniowa:
- 1 kg mrożonych wiśni
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- około 130ml soku wiśniowego może byc woda
- 2 1/2 wiśniowej galaretki
- 250 ml soku wiśniowego może być woda
- 150 g cukru
Wiśniowy mus
- 600 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 900 g wiśniowego jogurtu w temperaturze pokojowej
- 5 łyżek cukru pudru
- 16 listków żelatyny
dodatkowo
- 250 g serka mascarpone
Instructions
Biszkopt:
- Białka ubić na sztywną pianę . Nie przerywając ubijania dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania gęstej masy. Dodać żółtka i ubić do otrzymania jasnej, kremowej masy. W misce połączyć mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przed dodaniem do masy przesiać. Do masy z jajek dodać olej i delikatnie wmieszać w masę jajeczną. następnie dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem. Wymieszać delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylać do blachy (25x35cwyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160C przez ok 40 min. Całkowicie wystudzić. Ściąć wierzch i nasączyć wodą z rumem. Posmarować serkiem mascarpone
Masa wiśniowa:
- Wiśnie umieścić w garnku. Wlać sok wiśniowy lub wodę ( 250ml ). Wsypać cukier i wymieszać. Zagotować, mieszając co jakiś czas. Pod zagotowanymi wiśniami zmniejszyć ogień. W kubku połączyć budyniowy proszek ze 130 ml soku wiśniowego lub wody. Rozmieszany budyń wlać do gotujących się wiśni i znów owoce zagotować. Ściągnąć z ognia i wsypać galaretkę. Wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić, żeby wystygła. Masę wiśniową wylać na nasączony biszkopt. Wstawić do lodówki, do stężenia.
Wiśniowy mus
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Ciepłą żelatynę dodać do lekko podgrzanego, wiśniowego jogurtu i dokładnie wymieszać.
- Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder i ubić.
- Do ubitej śmietany dodać jogurt z żelatyną i wymieszać. Wylać na ściętą masę wiśniową. Wstawić do lodówki, do stężenia. ( najlepiej na całą noc )