Ciasto z musem śliwkowym i puszystą pianką. Jedne z lepszych ciast a może bardziej deserów, jakie ostatnio jadłam. Puszysty, lekki spód nasączony sokiem z pomarańczy na to kwaskowy mus z pieczonych śliwek wymieszanych ze śmietaną i obłędnie puszysta pianka a’la ptasie mleczko. Niebo w gębie!
Ciasto z musem śliwkowym
Składniki
Na ciasto
- 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 75 g zimnego masła plus 1 łyzka do posmarowania tortownicy
Nasączenie
- sok z 2 pomarańczy
- Na mus śliwkowy
- 800 g śliwek węgierek świeżych lub mrożonych, waga z pestkami
- świeżo wyciśnięty sok z połowy małej pomarańczy
- 150 g cukru lub mniej, w zależności od słodkości śliwek
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% schłodzonej
- 11 listków żelatyny
Na piankę
- 6 białek
- 1 szkl drobnego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 listków żelatyny
Instrukcje
Na ciasto
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
- Jajka wbić do dużej miski i miksować wraz z cukrem mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodać mąkę chwilę jeszcze miksować już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
- Dno formy posmarować delikatnie masłem. Do formy wylać ciasto. Na ciasto wyłożyć kawałki cienko pokrojonego masła
- Piec przez 40 minut lub do suchego patyczka
- Wystudzone ciasto nasączyc sokiem
Na mus śliwkowy
- Śliwki przepołowić, odpestkować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciami ku górze. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 25 minut, do miękkości. Jeszcze gorące śliwki zmiksować razem z sokiem z pieczenia, w blenderze do otrzymania śliwkowego puree. Dodać cukier i zmiksować. Wymieszać z sokiem z pomarańczy, odstawić.
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do ciepłego, śliwkowego puree dodać żelatynę. Wymieszać
- W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree ze śliwek. Delikatne lecz dokładnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej. Warstwę musu śliwkowego wylać na wystudzone ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godzin
Na piankę
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Białka umieścić w wysokiej, szklanej misce. Białka ubijać mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększając. Białka ubijajać nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.
- Zacząć dodawać cukier. Po każdej łyżce miksować na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Po dodaniu całego cukru, wlać sok z cytryny. Zmiksować do połączenia. Masa powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca
- Do bezowej pianki wlać lekko przestudzoną żelatynę. Chwilę zmiksować masę na minimalnych obrotach. Wylać na śliwkowy mus i wstawić do stężenia do lodówki