Ciasto z musem jabłkowym i bezową pianką. Jedno z przyjemniejszych ciast jakie ostatnio jadłam. Maślane ciasto nasączone sokiem jabłkowym, do tego mus jabłkowy i obłędna bezowa pianka w smaku przypominająca trochę ptasie mleczko. Wszystko razem tworzy bardzo smaczne połączenie.
Ciasto z musem jabłkowym i bezową pianką
Sprzęt
- Tortownica o obwodzie 24 cm
- Ważna uwaga: Ponieważ ciasto wychodzi wysokie, dobrze owinąc tortownicę dodatkowo folia aluminiową , żeby podnieśc brzeg żeby zmieścił sie mus jabłkowy i bezowa pianka
Składniki
Na ciasto
- 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 75 g zimnego masła plus 1 łyzka do posmarowania tortownicy
Na nasączenie
- 1/2 szkl soku jabłkowego
- Na jabłkowe puree
- 2 kg jabłek
- cukier opcjonalnie
Na mus jabłkowy
- 1200 ml jabłkowego puree
- 3/4 szkl gorącej wody
- 2 galaretki cytrynowe
Na piankę
- 6 surowych białek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 krople aromatu śmietankowego
- 5 listków żelatyny
Instrukcje
Na ciasto
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
- Jajka wbić do dużej miski i miksować wraz z cukrem mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodać mąkę i chwilę jeszcze miksować już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
- Dno formy posmarować delikatnie masłem. Do formy wylać ciasto. Na wierzch wyłożyć kawałki cienko pokrojonego masła.
- Piec przez 40 minut- 1 godzinę do suchego patyczka.
- Wystudzone ciasto nasączyć sokiem jabłkowym
Na jabłkowe puree
- Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na mniejsze części i umieścić w garnku. Dodać cukier. Doprowadzić do wrzenia co jakiś czas mieszając. Następnie gotować na zmniejszonej mocy 20-30 minut, aż zaczną się rozpadać. Pod koniec zblendować. Do ciasta wykorzystać 1200 ml
Na mus jabłkowy
- W gorącej wodzie rozpuścić galaretki. Dobrze połączyć i wymieszać z jabłkowym puree. Wylać na ciasto.
Na piankę
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Białka umieścić w wysokiej, szklanej misce. Białka ubijać mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększając. Białka ubijajać nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.
- Zacząć dodawać cukier. Po każdej łyżce miksować na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Po dodaniu całego cukru, wlać sok z cytryny. Zmiksować do połączenia. Masa powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca
- Do bezowej pianki wlać lekko przestudzoną żelatynę. Chwilę zmiksować masę na minimalnych obrotach. Wylać na jabłkowy mus i wstawić do stężenia do lodówki



