Ciasto z mascarpone i gruszkami/Cake with mascarpone and pears

Przepis znaleziony na blogu kulinarnym. Pierwszy raz robiłam z dodatkiem serka mascarpone. Prezentuje się ładnie, ale dla mnie trochę za suche. Z kawa jak znalazł, ale bez kawy trochę staje w gardle 😉 No ale co kto lubi. Może za długo w piekarniku siedział. Następnym razem spróbuje z krótszym czasem pieczenia.

Przepis znaleziony na blogu kulinarnym

Prep Time 15 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 15 minutes
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

Składniki:

  • 4 duże dojrzałe gruszki
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 250 gr serka mascarpone
  • 2,5 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 garśc pokruszonych pistacji

Instructions
 

  • Przesiany przez sitko cukier puder wsypać do miski. Dodac mleko i za pomocą łyzki dokładnie utrzeć do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
  • Gruszki obrać.Przekroić na pół, usunać gniazda nasienne. Wypukłą część ponacinać.
  • W misie miksera ubić jajka z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej piany, która prawie 3-krotnie zwiększy swoją objętość. Partiami dodawać mascarpone, cały czas ubijając. Powoli wlewać olej, ubijając.
  • Do masy wsypać przesianą mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Powstanie w miarę gęste ciasto.
  • Do formy o średnicy 23 cm przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzchu ułożyć połówki gruszek. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 – 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem polać lukrem i posypac pokruszonymi pistacjami.
Keyword ciasto z owocami, gruszki, królik na słodko, mascarpone

 

 

 

Cake with mascarpone and pears

 

Ingredients:

  • 4 large (ripe pears, peeled, cored and halved)
  • 3 large eggs
  • 3/4 cup of fine sugar for baking
  • 250 grams mascarpone cheese
  • 2.5 tablespoons of rapeseed or sunflower oil
  • 1.5 glasses of plain flour
  • 1/4 cup + 1 tablespoon of potato starch
  • 1.5 teaspoons of baking powder

Additionally:

  • 1/2 cup of icing sugar
  • 1 tablespoon of milk
  • a handful of crushed pistachios
  1. Peel the pears. Cut in half, remove the seed nests.
  2. Slice straight down into the pear, but stop just before the end so you are not cutting all the way through. You can rest the fruit on a large serving spoon to use as a guide
  3. In a mixer bowl, beat eggs with sugar until is it fluffy and increase its volume three times. Add mascarpone, whisking all the time. Slowly pour the oil and continue to whip.
  4. Pour sifted flour, potato starch, and baking powder into the mass. Mix with a whisk kitchen to combine all the ingredients.
  5. Put the batter into a form with a diameter of 23 cm, align. Arrange halves of pears on top. Bake at 160ºC for about 40 – 50 minutes or until the dry stick. Remove, cool. Before serving, pour icing and sprinkle with crushed pistachios.
  6. Push the icing sugar ugar through a strainer into the bowl. Add the milk and carefully rub it to obtain a smooth consistency.

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube