Przepis znaleziony na blogu kulinarnym. Pierwszy raz robiłam z dodatkiem serka mascarpone. Prezentuje się ładnie, ale dla mnie trochę za suche. Z kawa jak znalazł, ale bez kawy trochę staje w gardle 😉 No ale co kto lubi. Może za długo w piekarniku siedział. Następnym razem spróbuje z krótszym czasem pieczenia.
Przepis znaleziony na blogu kulinarnym
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 1 hour hr
Total Time 1 hour hr 15 minutes mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
Składniki:
- 4 duże dojrzałe gruszki
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 250 gr serka mascarpone
- 2,5 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki + 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mleka
- 1 garśc pokruszonych pistacji
Instructions
- Przesiany przez sitko cukier puder wsypać do miski. Dodac mleko i za pomocą łyzki dokładnie utrzeć do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
- Gruszki obrać.Przekroić na pół, usunać gniazda nasienne. Wypukłą część ponacinać.
- W misie miksera ubić jajka z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej piany, która prawie 3-krotnie zwiększy swoją objętość. Partiami dodawać mascarpone, cały czas ubijając. Powoli wlewać olej, ubijając.
- Do masy wsypać przesianą mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Powstanie w miarę gęste ciasto.
- Do formy o średnicy 23 cm przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzchu ułożyć połówki gruszek. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 – 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem polać lukrem i posypac pokruszonymi pistacjami.
Keyword ciasto z owocami, gruszki, królik na słodko, mascarpone



Cake with mascarpone and pears
Ingredients:
- 4 large (ripe pears, peeled, cored and halved)
- 3 large eggs
- 3/4 cup of fine sugar for baking
- 250 grams mascarpone cheese
- 2.5 tablespoons of rapeseed or sunflower oil
- 1.5 glasses of plain flour
- 1/4 cup + 1 tablespoon of potato starch
- 1.5 teaspoons of baking powder
Additionally:
- 1/2 cup of icing sugar
- 1 tablespoon of milk
- a handful of crushed pistachios
- Peel the pears. Cut in half, remove the seed nests.
- Slice straight down into the pear, but stop just before the end so you are not cutting all the way through. You can rest the fruit on a large serving spoon to use as a guide
- In a mixer bowl, beat eggs with sugar until is it fluffy and increase its volume three times. Add mascarpone, whisking all the time. Slowly pour the oil and continue to whip.
- Pour sifted flour, potato starch, and baking powder into the mass. Mix with a whisk kitchen to combine all the ingredients.
- Put the batter into a form with a diameter of 23 cm, align. Arrange halves of pears on top. Bake at 160ºC for about 40 – 50 minutes or until the dry stick. Remove, cool. Before serving, pour icing and sprinkle with crushed pistachios.
- Push the icing sugar ugar through a strainer into the bowl. Add the milk and carefully rub it to obtain a smooth consistency.