Ciasto z konfiturą żurawinową. Jak tylko pojawiła się żurawina w sklepie, kupiłam wystarczającą ilość, żeby zrobić kilka słoiczków domowej roboty konfitury żurawinowej z dodatkiem jabłka i pomarańczy. Część konfitury wykorzystałam do zrobienia prostego ciasta maślanego. Samą konfiturę robi się szybko a ciasto, dzięki kwaskowemu nadzieniu bardzo zyskuje na smaku.
Ciasto z konfiturą żurawinową
Ingredients
Konfitura żurawinowa
- 300 g świeżej lub mrożonej zurawiny
- 2 jabłka pokrojone w kostkę
- 3 pomarańcze obrane z skórki usuniete błonki pokrojone w kostkę
- 3/4 szklanki cukru
Na ciasto
- 10 łyżek konfitury żurawinowej
- 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 75 g zimnego masła plus 1 łyzka do posmarowania tortownicy
- 2 łyżki brązowego cukru
Instructions
Konfitura żurawinowa
- Żurawinę wsypać do garnkać i gotować na Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, do momentu, gdy owoce przestaną „strzelać”.
- Dodać cukier, jabłka i pomarańcze. Wymieszać. Następnie zwiększyć ogień i gotować aż do zgęstnienia. Mieszać, żeby się nie przypaliło.
Na ciasto
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
- Jajka wbić do dużej miski i miksować wraz z cukrem mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodać mąkę i cynamon i chwilę jeszcze miksować już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
- Dno formy posmarować delikatnie masłem. Do formy wylać ciasto i na wierzchu łyzką nakłądać konfiturę. Na wierzch wyłożyć kawałki cienko pokrojonego masła, które posypać brązowym cukrem.
- Piec przez 40 minut- 1 godzinę do suchego patyczka.



