Ciasto z jabłkami, orzechami pekan i karmelem/Apple, pecan and caramel cake

Ciasto z jabłkami, orzechami pekan i karmelem. Bardzo wilgotne. Nafaszerowane jabłkami, orzechami z nutą cynamonu. Jakby było mało tej rozpusty ciasto polane karmelem. Jest słodko, jest chrupiąco dzięki orzechom pekan i jest pysznie. Świetnie to ciasto sprawdza się z gorzką kawą.

Ciasto z jabłkami, orzechami pekan i karmelem

Ingredients
  

Na ciasto

  • 1 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 4 jabłka obrane pokrojone na małe kawałki
  • 1 szklanka orzechów pekan drobno posiekanych

Na karmel

  • 3/4 szklanki masła
  • 1 szklanka jasnobrązowego cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka wanilii

Instructions
 

Na ciasto

  • Rozgrzać piekarnik do 180 C
  • W dużej misce umieścić olej, cukier i jajka. Ubijać do otrzymania kremowej, puszystej masy.
  • W średniej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Dodać do masy jajecznej i dobrze wymieszać. Dodać wanilię. Następnie dodać jabłka i orzechy pekan.
  • Wlać do obficie nasmarowanej i posypanej mąką formy z kominem
  • Piec w 180 C przez około 1 godzinę. Sprawdź za pomocą wykałaczki po około 50 minutach, a jeśli wyjdzie czysta, to ciasto jest gotowe..

Na karmel

  • W małym rondelku roztopić masło na małym ogniu. Dodać brązowy cukier i mleko.
  • Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, a następnie zredukować do wrzenia, ciągle mieszając. Gotować około 10 min cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać wanilię. Wymieszać. Ostudzić.
  • Gdy polewa ostygnie polać ciasto. Można posypać orzechami.

 

 

źródło inspiracji https://www.greatgrubdelicioustreats.com/apple-pecan-cake-with-caramel-glaze/

Apple, pecan and caramel cake

 

For cake

  • 1 1/2 cups cooking oil
  • 2 cups of sugar
  • 4 Eggs
  • 3 cups all-purpose flour
  • 1 tsp baking soda
  • 1/2 tsp cinnamon
  • 1 tsp salt
  • 2 tsp vanilla
  • 3 1/2 cups Granny Smith apples, approximately 3-4 apples, peeled, chopped in small pieces
  • 1 cup pecans chopped

For caramel glaze

  • 3/4 cups butter
  • 1 cup light brown sugar
  • 1/4 cup milk
  • 1 tsp vanilla

For cake

  1. Preheat the oven to 180 C
  2. Put oil, sugar, and eggs in a large bowl. Whip to a creamy, fluffy mixture.
  3. In a medium bowl, mix flour, baking soda, cinnamon and salt. Add to egg mass and mix well. Add vanilla. Then add apples and pecans.
  4. Pour into a generously greased and floured mold with a chimney
  5. Bake at 180 C for about 1 hour. Check with a toothpick after about 50 minutes, and if it comes out clean, the cake is ready.

For caramel

  1. In a small saucepan, melt the butter on low heat. Add brown sugar and milk.
  2. Bring to a boil over low heat, then reduce to a simmer, stirring constantly. Cook for about 10 minutes stirring constantly. Remove from heat and add vanilla. Mix. Cool.
  3. When the topping cools, pour the cake. You can sprinkle with nuts

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube