Ciasto z jabłkami, orzechami pekan i karmelem. Bardzo wilgotne. Nafaszerowane jabłkami, orzechami z nutą cynamonu. Jakby było mało tej rozpusty ciasto polane karmelem. Jest słodko, jest chrupiąco dzięki orzechom pekan i jest pysznie. Świetnie to ciasto sprawdza się z gorzką kawą.
Ciasto z jabłkami, orzechami pekan i karmelem
Ingredients
Na ciasto
- 1 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki wanilii
- 4 jabłka obrane pokrojone na małe kawałki
- 1 szklanka orzechów pekan drobno posiekanych
Na karmel
- 3/4 szklanki masła
- 1 szklanka jasnobrązowego cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka wanilii
Instructions
Na ciasto
- Rozgrzać piekarnik do 180 C
- W dużej misce umieścić olej, cukier i jajka. Ubijać do otrzymania kremowej, puszystej masy.
- W średniej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Dodać do masy jajecznej i dobrze wymieszać. Dodać wanilię. Następnie dodać jabłka i orzechy pekan.
- Wlać do obficie nasmarowanej i posypanej mąką formy z kominem
- Piec w 180 C przez około 1 godzinę. Sprawdź za pomocą wykałaczki po około 50 minutach, a jeśli wyjdzie czysta, to ciasto jest gotowe..
Na karmel
- W małym rondelku roztopić masło na małym ogniu. Dodać brązowy cukier i mleko.
- Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, a następnie zredukować do wrzenia, ciągle mieszając. Gotować około 10 min cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać wanilię. Wymieszać. Ostudzić.
- Gdy polewa ostygnie polać ciasto. Można posypać orzechami.
źródło inspiracji https://www.greatgrubdelicioustreats.com/apple-pecan-cake-with-caramel-glaze/
Apple, pecan and caramel cake
For cake
- 1 1/2 cups cooking oil
- 2 cups of sugar
- 4 Eggs
- 3 cups all-purpose flour
- 1 tsp baking soda
- 1/2 tsp cinnamon
- 1 tsp salt
- 2 tsp vanilla
- 3 1/2 cups Granny Smith apples, approximately 3-4 apples, peeled, chopped in small pieces
- 1 cup pecans chopped
For caramel glaze
- 3/4 cups butter
- 1 cup light brown sugar
- 1/4 cup milk
- 1 tsp vanilla
For cake
- Preheat the oven to 180 C
- Put oil, sugar, and eggs in a large bowl. Whip to a creamy, fluffy mixture.
- In a medium bowl, mix flour, baking soda, cinnamon and salt. Add to egg mass and mix well. Add vanilla. Then add apples and pecans.
- Pour into a generously greased and floured mold with a chimney
- Bake at 180 C for about 1 hour. Check with a toothpick after about 50 minutes, and if it comes out clean, the cake is ready.
For caramel
- In a small saucepan, melt the butter on low heat. Add brown sugar and milk.
- Bring to a boil over low heat, then reduce to a simmer, stirring constantly. Cook for about 10 minutes stirring constantly. Remove from heat and add vanilla. Mix. Cool.
- When the topping cools, pour the cake. You can sprinkle with nuts