Ciasto z agrestem i lukrem. Nie skłamię, jeśli napiszę, że to najlepsze ciasto z owocami jakie jadłam ostatnimi czasy. Zawsze jak robiłam podobne ciasta, to albo było za suche albo robił się jakiś zakalec. Podobne do jogurtowego. Zamiast jogurtu jednak dodana kwaśna, gęsta śmietana. Ciasto z dodatkiem oleju. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Jego największą zaleta jest to, że jest nieprawdopodobnie wilgotne i puszyste. Ja już zdążyłam je upiec w innych wersjach owocowych i nie raz jeszcze do tego przepisu wrócę.
Ciasto z agrestem
Prep Time 10 mins
Cook Time 50 mins
Total Time 1 hr
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kwaśniej śmietany
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej w zastępstwie można użyć budyniu lub kiślu w proszku
- 700 g świeżego agrestu
- cukier puder
Instructions
- Agrest umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
- Agrest wymieszać z mąką ziemniaczaną.
- Do tortownicy o średnicy ok 24 cm, wylać połowę ciasta. Wysypać część agrestu. Na agrest wylać pozostałą część ciasta, wyrównać. Na wierzchu ułożyć resztę agrestu i lekko wcisnąć w ciasto. Piec około 45- 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
Keyword agrest, ciasto z owocami, królik na słodko, szybkie ciasto