Szukaj
Close this search box.

Ciasto z agrestem i lukrem

Ciasto z agrestem i lukrem. Nie skłamię, jeśli napiszę, że to najlepsze ciasto z owocami jakie jadłam ostatnimi czasy.  Zawsze jak robiłam podobne ciasta, to albo było za suche albo robił się jakiś zakalec. Podobne do jogurtowego. Zamiast jogurtu jednak dodana kwaśna, gęsta śmietana. Ciasto z dodatkiem oleju. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Jego największą zaleta jest to, że jest nieprawdopodobnie wilgotne i puszyste. Ja już zdążyłam je upiec w innych wersjach owocowych i nie raz jeszcze do tego przepisu wrócę.

Ciasto z agrestem

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kwaśniej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej w zastępstwie można użyć budyniu lub kiślu w proszku
  • 700 g świeżego agrestu
  • cukier puder

Instrukcje
 

  • Agrest umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
  • Agrest wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  • Do tortownicy o średnicy ok 24 cm, wylać połowę ciasta. Wysypać część agrestu. Na agrest wylać pozostałą część ciasta, wyrównać. Na wierzchu ułożyć resztę agrestu i lekko wcisnąć w ciasto. Piec około 45- 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
Słowo kluczowe agrest, ciasto z owocami, królik na słodko, szybkie ciasto

 

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube