Tym razem trochę bardziej wykwintnie. Ciasto pink velvet z mocno czekoladowym musem / kremem . Mięsiste, wilgotne ciasto przełożone jeżynowym dżemem i wykończone jeżynami dla przełamania smaku.
Ciasto pink velvet z czekoladowym musem i jeżynami
Ingredients
Na ciasto Red Velvet:
- 2 szkl mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/4 łyżki kakao
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 3/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżki octu
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 ml barwnika w płynie
- słoik dżemu jeżynowego
Mus czekoladowy
- 225 g cukru
- 5 jaj oddzielnie żółtka od białek + 4 żółtka
- 1 1/2 łyżka kakao
- 300 ml śmietanki kremówki
- 150 g niesolonego masła
- 375 gorzkiej czekolady 70%
- 2 łyżki brandy
Instructions
Na ciasto Red Velvet:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Spód tortownicy o o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
- Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.
- W osobnej misce roztrzepać widelcem jajko .Dodać olej, maślankę lub jogurt naturlany , barwnik. Wymieszać mikserem całość do połączenia składników .
- Składniki suche wsypać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę .Mieszając tylko w jednym kierunku.
- Do małej miseczki wlać ocet, dodać sodę, wymiesza do powstania piany i szybko. wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać.
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić. Ciasto Red Velvet, wyrównać ścinając wierzch (by było proste, bez górki), ścinki ciasta zachować i pokruszyć.Umieścić ponownie w tortownicy
- Dżemem posmarować blat wystudzonego ciasta.
Na mus czekoladowy
- Do metalowej lub ceramicznej miski wsypać 70 g cukru, dodać żółtka, kakao i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje. Zdjąć miskę z garnka, dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na czekoladę .Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. Wymieszać z brandy a następnie z białkami ubitymi na pianę z pozostałym cukrem. Mus wylać na wystudzone ciasto posmarowane dżemem jeżynowym. Wstawić do lodówki na całą noc.
- Udekorować jeżynami.