Szukaj
Close this search box.

Ciasto pink velvet z czekoladowym musem i jeżynami

Tym razem trochę bardziej wykwintnie. Ciasto pink velvet z mocno czekoladowym musem / kremem . Mięsiste, wilgotne ciasto przełożone jeżynowym dżemem i wykończone jeżynami dla przełamania smaku.

Ciasto pink velvet z czekoladowym musem i jeżynami

Ingredients
  

Na ciasto Red Velvet:

  • 2 szkl mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 3/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki octu
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 ml barwnika w płynie
  • słoik dżemu jeżynowego

Mus czekoladowy

  • 225 g cukru
  • 5 jaj oddzielnie żółtka od białek + 4 żółtka
  • 1 1/2 łyżka kakao
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 150 g niesolonego masła
  • 375 gorzkiej czekolady 70%
  • 2 łyżki brandy

Instructions
 

Na ciasto Red Velvet:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Spód tortownicy o o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
  • Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.
  • W osobnej misce roztrzepać widelcem jajko .Dodać olej, maślankę lub jogurt naturlany , barwnik. Wymieszać mikserem całość do połączenia składników .
  • Składniki suche wsypać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę .Mieszając tylko w jednym kierunku.
  • Do małej miseczki wlać ocet, dodać sodę, wymiesza do powstania piany i szybko. wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać.
  • Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić. Ciasto Red Velvet, wyrównać ścinając wierzch (by było proste, bez górki), ścinki ciasta zachować i pokruszyć.Umieścić ponownie w tortownicy
  • Dżemem posmarować blat wystudzonego ciasta.

Na mus czekoladowy

  • Do metalowej lub ceramicznej miski wsypać 70 g cukru, dodać żółtka, kakao i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje. Zdjąć miskę z garnka, dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na czekoladę .Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. Wymieszać z brandy a następnie z białkami ubitymi na pianę z pozostałym cukrem. Mus wylać na wystudzone ciasto posmarowane dżemem jeżynowym. Wstawić do lodówki na całą noc.
  • Udekorować jeżynami.

 

P1010816.JPG

P1010809.JPG

P1010844.JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube