Ciasto marchewkowe z sernikiem na zimno. Na spodzie mamy wilgotne ciasto marchewkowe. Potem warstwę marchewkową gotowaną na budyniu i galaretce pomarańczowej. Na koniec delikatny, kremowy sernik na zimno. Powiem Wam jest moc. Ciasto mocno uzależniające.
Ciasto marchewkowe z sernikiem na zimno
Czas przygotowania 45 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
4 godziny godzin
Łączny czas 5 godziny godzin 30 minuty minut
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12
Składniki
Na ciasto
- 4 jaja w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 szklanka oleju z pestek winogron
- 1½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- 1½ szklanki – startej marchewki
Na masę marchewkową
- 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 2 opakowania galaretki pomarańczowej
- 900 ml soku marchewkowego
Na sernik na zimno
- 1000 g zmielonego twarogu sernikowego może być ser philadelphia
- 150 g cukru
- 2 cytryny sok
- 13 listków żelatyny
- 300 g białej czekolady
Instrukcje
Na ciasto
- Jaja ubić mikserem z cukrem na puszystą masę. Powoli dolać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą (ciasto powinno być gęste). Dodać cynamon oraz przyprawę do piernika. Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Wymieszać.
- Formę o wymiarach 24 cm/32 cm natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec przez ok. 50 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w temp. 180 st. C.
Na masę marchewkową
- Na soku marchewkowym ugotować budynie . Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretki w proszku, wymieszać do rozpuszczenia. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.
- Ciepłą wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje.
Na sernik
- W misce umieścić ser, cukier i sok z cytryny. Zmiksować mikserem do połączenia składników.
- W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Ciepłą żelatynę dodać do ciepłej czekolady , dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Tak przygotowaną żelatynę wlać do masy serowej i zmiksować. Wyłożyć na marchewkową masę. Wstawić do lodówki do stężenia
Słowo kluczowe królik na słodko, marchew, sernik