Ciasto marchewkowe z polewą z soku marchewkowego i budyniu

Pierwszy raz spróbowałam ciasta marchewkowego jak przeprowadziłam się do Anglii. Znajomi Anglicy zaprosili mnie na kawę w jakiejś kawiarence i do kawy dołączyli kawałek ciasta. Jeden mały kęs  i zakochałam się po uszy w tym smaku. Od tamtej pory moim priorytetem stało się upieczenie najlepszego ciasta marchewkowego. Próbowałam w wielu wersjach. W oryginalnej wierzch ciasta posmarowany jest serkiem typu Philadelphia. Niemniej kiedy u znajomej, której pasją jest pieczenie zobaczyłam tą pomarańczową polewę stwierdziłam,   że muszę wypróbować w tej właśnie wersji. No i zakochałam się po raz drugi. Ta polewa z budyniu gotowanego na soku marchewkowym z dodatkiem galaretki podbiła moje serce. Kwaskowa, świetnie komponuje się z resztą. To jest moje ulubione ciasto angielskie. Mogłabym je piec co tydzień i nie sądzę, żeby mi się znudziło. 

Ciasto marchewkowe z polewą z soku marchewkowego i budyniu

Ingredients
  

Ciasto

  • Jajka 5 szt
  • Brązowy cukier 1 i 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Soda 1 łyżeczka
  • Olej z pestek winogron 1 i 1/2 szklanki
  • Mąka 2 szklanki
  • Zmielone goździków 1/4 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
  • Ziele angielskie zmielone 1/4 łyżeczki
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Starta marchew 2 szklanki

Polewa

  • Budyń waniliowy bez cukru 3 opakowania
  • Galaretka pomarańczowa 2 opakowania
  • Sok marchewkowy 900 ml

Instructions
 

  • Jajka ubić mikserem z cukrem przez ok 3 minuty . Powoli dolać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą (ciasto powinno być gęste). Dodać cynamon oraz pozostałe przyprawy . Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach , wymieszać.
  • Formę o wielkości ok 24 cm natłuścić i wysypać bułka tarta lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec przez ok. 50 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w temp. 180 st. C.
  • Na soku marchewkowym ugotować budynie . Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretki w proszku, wymieszać do rozpuszczenia . Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.
  • Ciepłą wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje.

 

Marchewkowe 9 (2).jpg

Marchewkowe 10 (2).jpg

Marchewkowe 13 (2)

Marchewkowe 14 (2).jpg

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube