Króliś (doświadczalny) BARDZO poleca Ciasto marchewkowe z polewą marchewkową
🥕 Ciasto na wypasie dla marudzącego Królisia (doświadczalnego). Super wilgotne z wymiecioną w kosmos polewa zrobiona z marchewkowego curdu. Robicie coś na wzór lemon curd, tylko zamiast cytryn mamy sok z marchwii.
🥕 Nosz szaleństwo i największą robotę odwala polewa. To ona gra tu pierwsze skrzypeczki i naprawdę zajefajnie się tu dogadała z marchewkowym ciastem. Ciasto z serii jak doprowadzić futrzaka do orgazmu. Tyle szczęścia na raz dla Królisia. Kicał po chałupie jak opętany z tej wielkiej radości
🥕 Już marchewkowy curd, sam w sobie to fajna sprawa, bo jest mega kremowy, delikatny z wyczuwalnym posmakiem marchewki. Można też go użyć do naleśników, racuchów czy wylizywać paluchem ze słoiczka.
🥕 Konefka musiała schować przezornie jeden kawalątek, co by Króliś w orgazmicznym szale wszystkiego nie wyżarł do ostatniego okruszka.
Ciasto marchewkowe z polewą marchewkową
Ingredients
Na marchewkową polewę/ curd
Najlepiej zrobic dzień wcześniej
- 200 gr masła
- 400 gr drobnego cukru
- 10 żółtek
- 2 szklanki marchewkowego soku
- 1 łyżeczka startego imbiru
Na ciasto
- 4 – jajka
- 1 szklanka – cukru
- 1 łyżeczka – proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki – sody
- 1 szklanka – oleju z pestek winogron
- 1½ szklanki – mąki
- 1 łyżeczka – przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka – cynamonu
- ½ łyżeczki – soli
- 1½ szklanki – startej marchewki
Dodatkowo
- garść pokruszonych pistacji
Instructions
Na marchewkową polewę
- W ceramicznej misce trzepaczką ubić żółtka z cukrem. Miskę umieścić na garnku z wodą. Postawić na kuchence i podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Dodać masło i sok z marchwii oraz imbir. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Ewentualne grudki przetrzeć przez sitko.
- Ciepłym polać górę ciasta, resztę przelać do słoiczka. Wierzch ciasta posypać pistacjami
Na ciasto
- Jajka ubić mikserem z cukrem przez ok 3 minuty . Powoli dolać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą (ciasto powinno być gęste). Dodać cynamon oraz pozostałe przyprawy . Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach , wymieszać.
- Formę o wielkości ok 24 cm natłuścić i wysypać bułka tarta lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec przez ok. 50 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w temp. 180 st. C



