Króliś (doświadczalny) poleca: ciasto marchewkowe z kremem marchewkowym
No, idealne ciasto pod gusta wybrzydzającego wiecznie królisia. Mafefka na maxa, mafefka w cieście, mafefka w cieście. No mafefkowy odlot.
Samo marchewkowe ciasto to klasyk. Za to krem marchewkowy, Konefka sobie wymyśliła jak robiła krem namelaka i wpadła na pomysł, że z marchewką też się może udać.
Do kremu potrzebne jest mleko, biała czekolada, sok marchewkowy, słodka śmietanka i żelatyna. No i trochę kombinacji
Z tych kombinacji wyszły fajne rzeczy, które, o dziwo, siedzicie? smakowały królisiowi (doświadczalnemu). A trafić, żeby coś smakowało kicakowi, to jak trafić szóstkę w lotka.
Jak lubicie kombinacje w kuchni, to już brać się do roboty.
Ciasto marchewkowe z kremem marchewkowym
Ingredients
Na marchewkowy krem
- 150 ml mleka półtłustego
- 200 g białej czekolady
- 600 g marchewkowego soku
- 6 g glukozy w płynie
- 150 ml słodkiej smietanki 30 %
- 7 listków żelatyny dr Oteker lub 21 g żelatyny w proszku
Na ciasto
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 i 1/2 szklanki oleju z pestek winogron może też byc rzepakowy
- 2 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 szklanki tartej marchewki
Instructions
Na marchewkowy krem
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Ja robię w ten sposób, że odcisniętą żelatynę wkładam do szklanki, a następnie do osobnego naczynia wlewam gorącą wodę i w to wstawiam szklankę z żelatyną i mieszając czekam aż zmieni konsystencję na płynną.
- Mleko podgrzać w średniej wielkości rondelku. Do gorącego mleka dodać pokrojoną drobno czekoladę i glukozę. Przykryć pokrywką i poczekać aż czekolada się rozpuści. Dodać marchewkowy sok, wymieszać i podgrzać, ale nie zagotowywać. Dodać żelatynę i dobrze połączyć. Pod koniec dodać zimną śmietankę.
- Na końcu, za pomocą blendera, zmiksować całość. Trzymać blender nieruchomo, tak aby głowica stykała się z dnem miski. W ten sposób nie napowietrzy się za bardzo masy.
- Gotową namelakę przykryć folią spożywczą, tak aby folia stykała się z powierzchnią masy czekoladowej.
- Schłodzić namelakę w lodówce min. 12 godzin.
- Schłodzoną namelakę, za pomocą miksera ręcznego miksować przez ok 1,5 minuty lub dłużej, aby napowietrzyć krem.
- Krem wyłożyć na wcześniej upieczone ciasto. Wyrównać. Wstawić do lodówki, do stężenia
Na ciasto
- Jajka ubić mikserem z cukrem przez ok 3 minuty . Powoli dolać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą (ciasto powinno być gęste). Dodać cynamon oraz pozostałe przyprawy . Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach , wymieszać.
- Formę o wielkości ok 24 cm natłuścić i wysypać bułka tarta lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec przez ok. 50 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w temp. 180 st. C.
- Wierzch wystudzonego ciasta ściąć na płasko. Na wierzch wyłożyć krem
Podrzucam też przepis na Malinowy sernik pieczony – kroolinaria