Ciasto kruche z truskawkami i budyniową pianką. Szybkie ciasto na każdą okazję. Łatwe w wykonaniu i szybko znika. Znika tym szybciej, gdy ma się Królisia ( doświadczalnego ) w chałupie i On sam potrafi wciagnać pół blachy przy jednej kawie. A potem biedactwo zdziwione, że brzuszek boli, że się ruszać nie może, że On to dzisiaj chyba już nie pobiega, bo go życie zmęczyło. Jeszcze za to niebieganie mnie sie opierdziel zbierze, bo po co piekłam ciasto. Ale weź nie upiecz, to narracja jest no tak, jesteś zbyt leniwa i nawet ciasta zwykłego nie chciało Ci się upiec na weekend. Zapamiętaj jedno, jak masz takiego Królisia w domu, cokolwiek nie zrobisz i tak nie wygrasz bo Królis znajdzie jakiś temat na przypierdzielajkę. Ciasto naprawdę fajne więc lećcie po truskawki i róbcie.
A tu filmik jak zrobić ciasto https://www.youtube.com/watch?v=lBmT7etx2T0&t=92s
Na kruche ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 250 g zimnego masła
Na budyniową piankę
- 5 białek
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 opakowania budyniu malinowego
- 350 g truskawek lub innych owoców sezonowych
- 200 g cukru
Na kruche ciasto
- Wszystkie składniki szybko zagnieść w jednolitą kulę. Podzielic na dwie części. Jedną wstawić do zamrażarnika, drugą wyłożyć formę do ciasta o wymiarach 25 cm / 35 cm. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem.
Na budyniową piankę
- Białka umieścić w misie miksera i ubic na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć dodawać po łyżce cukru. Na koniec dodać proszek budyniowy. Dobrze połączyć. Budyniową piankę wyłożyć na kruche ciasto. Na wierzchu pianki poukładać połówki truskawek. Na truskawki zetrzeć drugą połowę ciasta kruchego, trzymanego w zamrażarniku. Piec ok 40 minut w 180°C