Ciasto kokosowe ze śliwkami

Ciasto kokosowe ze śliwkami

Ingredients
  

  • 125 g masła
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 2 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 500 gram śliwek

Na lukier kokosowy

  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki mleka kokosowego
  • wiórki kokosowe lub płatki kokosowe do oprószenia

Instructions
 

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać z wiórkami kokosowymi i odstawić.
  • Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
  • W misie miksera umieścić masło, cukier do wypieków i cukier waniliowy. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodawać przesiane suche składniki, na zmianę z mlekiem kokosowym, wymieszać szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia.
  • Formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. . Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę poukładać śliwki , skórką do dołu. Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Polukrować i posypać wiórkami lub płatkami kokosowymi.

Na lukier kokosowy

  • Cukier puder i mleko kokosowe rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dolać więcej mleka, jeśli zbyt rzadki dosypać cukru pudru.
  • Smacznego :-).

P1010657.JPG

P1010681.JPG

P1010669.JPG

Źródło inspiracji

http://www.mojewypieki.com/post/ciasto-kokosowe-z-jablkami

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube