Ciasto kokosowe ze śliwkami. Proste w wykonaniu ciasto z dodatkiem wiórków kokosowych i kwaskowych śliwek. To takie ciasto, które nie tylko szybko się robi, ale i szybko znika. Fajnie też smakuje z dodatkiem lodów. Siła tego ciasta tkwi w jego prostocie i obłędnym smaku.
Ciasto kokosowe ze śliwkami
Składniki
Na ciasto
- 190 g masła
- 190 g drobnego cukru do wypieków
- 3 duże jajka
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g wiórków kokosowych
- 190 g kwaśnej śmietany 12%
- 500 g śliwek odpestkowanych
Na lukier
- 1/2 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki gęstej słodkiej śmietanki
Instrukcje
Na ciasto
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia – przesiać
- W misie miksera umieścić masło z cukrem. Ucierać do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując za każdym razem do połączenia składników. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe na zmianę z kwaśną śmietaną,. Całość krótko wymieszać przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się składników.
- Formę o wymiarach 29 x 18 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy ciasto, wyrównać. W ciasto powciskać przepołowione śliwki
- Piec w temperaturze 160ºC bez termoobiegu przez około 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, polukrować, kroić i podawać.
Na lukier
- Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru.