Ciasto kokosowe z rabarbarem. Robiłam już ciasto kokosowe z jabłkami, gruszkami i śliwkami. Wszystkie mi smakowały ale to z rabarbarem najbardziej przypadło mi do gustu. Rabarbar fajnie sprawdza się w kokosowym cieście. Jest lekko kwaskowy, co przełamuje delikatny smak kokosa. Dodatkowo zrobiłam lukier o smaku kokosowym. Całość bardzo na plus.
Ciasto kokosowe z rabarbarem
Ingredients
- 125 g masła
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 16 g cukru wanilinowego
- 2 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g wiórków kokosowych
- 100 ml mleka kokosowego
- kilka łodyg rabarbaru
Ponadto:
- pół szklanki cukru pudru
- 2 – 3 łyżki mleka kokosowego
- wiórki kokosowe lub płatki kokosowe do oprószenia
Instructions
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać z wiórkami kokosowymi i odstawić.
- Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
- W misie miksera umieścić masło, cukier do wypieków i cukier waniliowy. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodawać przesiane suche składniki, na zmianę z mlekiem kokosowym, wymieszać szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia.
- Formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. . Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Łodygi rabarbaru umyć i przeciąć wzdłuż, tak żeby uzyskać cieńsze, długie pasy. Pasy rabarbaru wciskać w ciasto tworząc kształt ślimaka. Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Polukrować i posypać wiórkami lub płatkami kokosowymi.
- Cukier puder i mleko kokosowe rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dolać więcej mleka, jeśli zbyt rzadki dosypać cukru pudru.
- Smacznego :-).