Ciasto kokosowe z gruszkami

To jedno z tych ciast, co błyskawicznie się robi i jeszcze szybciej znika. Tanie, nieskomplikowane w wykonaniu a mimo to smaczne. Ładnie prezentuje się na stole. Fajne do popołudniowej kawy. 

Ciasto kokosowe z gruszkami

Ingredients
  

  • 125 g masła
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 2 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 4 gruszki
  • Ponadto:
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki mleka kokosowego
  • wiórki kokosowe lub płatki kokosowe do oprószenia

Instructions
 

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać z wiórkami kokosowymi i odstawić.
  • Gruszki obrać ze skóry, przeciąć na pół. Usunąc gniazda nasienne i naciąć nożem.
  • W misie miksera umieścić masło, cukier do wypieków i cukier waniliowy. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodawać przesiane suche składniki, na zmianę z mlekiem kokosowym, wymieszać szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia.
  • Formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. . Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę poukładać gruszki , nacięciami do góry . Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Polukrować i posypać wiórkami lub płatkami kokosowymi.
  • Cukier puder i mleko kokosowe rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dolać więcej mleka, jeśli zbyt rzadki dosypać cukru pudru.

Smacznego :-).

     

    P1010501.JPG

    P1010507.JPG

    P1010514.JPG

    Podziel się :

    Facebook
    Twitter
    WhatsApp

    Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube