Króliś doświadczalny poleca ciasto kawowe z bezową pianką.
🍰Czasem jak człowiek chce dobrze, to oczywiście przedobrzy. Jakiś czas temu Konefka robiła kostkę alpejską. Chciała ciasto zrobić ponownie, bo Królisiowi doświadczalnemu smakowało. A jak coś Królisiowi smakuje, to w chałupie jest święto i konfetti sypie się z nieba. Zabrała się energicznie do roboty i na początku wszystko dobrze żarło i…zdechło było. Żeby chociaź JEDNA warstwa nie wyszla…ale nie …zadzialało prawo serii i wszystko wyszło do doopy. No brawo Konefko. Klapa na całego.
🍰W sumie żal, że zdjęcia Konefka nie zrobiła, bo Ci co twierdzą, że tak cudnie wszystko jej wychodzi i robią ochy i achy, to by pękli ze śmiechu. Ciastem można było kogoś zabić. (Kurna, dopiero teraz Konefkę olśniło, że można było do wysłania Królisia do krainy wiecznych łowów użyć ciasta)…przynajmniej miałby słodką wycieczkę…ale teraz to już po ptokach, ale pomysł na przyszłość jest
🍰Króliś w akcie desperacji i spadku cukru próbował to jednak na siłę zeżreć. Króliś jest z tych, co szkoda im żarcia wyrzucać, ale po dwóch kęsach ciasto poszło na wycieczkę do kosza…znaczy dobre musiało być 😉Konefka nie lubi porażek, zwłaszcza, kiedy wie, że może coś zrobic dobrze. Chcąc się zrehabilitować za tą swoją wtopę, zrobiła nowe ciasto ale z pewnymi modyfikacjami.
🍰Tym razem się wszystko zadziwiająco udało. I tak oto mamy krem kawowy (połączenie karmelu, kawy i bitej śmietany) a na to mamy lekką, bezową piankę. Królisia przy tym cieście nic w zęby nie gryzło i ciasto zniknęło w zastraszającym tempie…tym razem w Królisiowej paszczy, a nie śmietniku.
Ciasto kawowe z bezową pianką
Ingredients
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 90 g mąki pszennej tortowej
- 35 g kakao
- dodatkowo
- 1/2 szklanki espresso lub kawy rozpuszczalnej
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY:
- 2 puszki karmelu ok 1300 gr
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 8 listków żelatyny lub 8 łyżeczek normalnej żelatyny
- 600 ml śmietany kremówki
SKŁADNIKI NA BEZOWĄ PIANKĘ:
- 9 białek
- 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 7 listków żelatyny
- sok pomarańczowy 1/4 szklanki
Instructions
PRZEPIS NA BISZKOPT:
- Blachę ( wymiary 25 x 36 cm ) dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową
- Następnie przesiać mąkę i kakao do miski. Do miski miksera dodać białka i ubijać z odrobiną soli do sztywności. Na tym etapie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru. Pod koniec dodać żółtka. Wsypać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
- Ciasto przelać do blachy i piec w temperaturze 175ºC przez około 20 – 25 minut. Wystudzić.
- Wystudzony biszkopt nasączyć kawą i następnie posmarować dżemem z czarnej porzeczki
PRZEPIS NA KREM KAWOWY:
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- W misie miksera umieścić karmel i zacząć ubijać. W trakcie ubijania dodawać po łyżce kawy rozpuszczalnej. W międzyczasie ubić w osobnej misce śmietanę. Do masy kawowej dodawać partiami śmietanę. Ubijać do połączenia składników. Na koniec dodać żelatynę. Mus kawowy wylać na biszkopt posmarowany dżemem. Wstawić do lodówki do stężenia.
PRZEPIS NA BEZOWĄ PIANKĘ:
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Białka umieścić w wysokiej, szklanej misce. Białka ubijać mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększając. Białka ubijając nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.
- Zacząć dodawać cukier. Po każdej łyżce miksować na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Po dodaniu całego cukru, wlać sok z cytryny. Zmiksować do połączenia. Masa powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca. Pod koniec dodać sok z pomarańczy
- Do bezowej pianki wlać lekko przestudzoną żelatynę. Chwilę zmiksować masę na minimalnych obrotach. Wylać na kawowy mus i wstawić do stężenia do lodówki
FILMIK JAK PRZYGOTOWAĆ CIASTO https://www.youtube.com/watch?v=V25y2b4N-eg Logo inne niz na blogu, bo jestem w trakcie przenosin na nową stronę