Ulubionym ciastem Królisia (doświadczalnego) jest drożdżowe. By za każdym razem nie piec tego samego ciasta, trzeba się troszkę nakombinować. Tym razem moja fantazja poniosła mnie w stronę ciasta drożdżowego nadziewanego truskawkami, wyglądającego z góry jak kwiatek. Przy cieście jest troszkę więcej zabawy ale efekt rekompensuje poświęcony czas. Króliś “zeżar” na dwa razy do popołudniowej kawy i człowiek się nawet nie zdążył pozachwycać efektami. Na pytanie czy smakowało, stwierdził, że dobre ale czuć malizną 😉
- 120 ml letniego mleka
- 5 g suchych drożdży
- 450 g mąki chlebowej
- 5 g soli
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 150 ml słodkiej śmietanki
- 250 g truskawek pokrojonych w plasterki
- Tortownica 23 cm
Sposób przygotowania:
Ciepłe mleko połączyć z suchymi drożdżami i odstawić na pięć minut. W dużej misce połączyć mąkę chlebową z solą. Następnie dodać cukier. Wymieszać. Wlać słodką śmietankę. Wbić jajko. Dodać drożdże z mlekiem. Wyrobić na gładkie ciasto. ( Ja użyłam maszyny do chleba, program ustawiony na 90 minut.Wyrabianie z podgrzewaniem) Ciasto możecie wyrobic ręcznie lub możecie użyc miksera planetarnego. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoic objętość. Po upływie godziny, wyjąć ciasto z miski i umieścić na blacie. Lekko rozwałkować i podzielic na 4 części. Każdą część rozwałkować w owal o grubości kilku milimetrów. Powykrawać kułka. Na każdym kółku umieścic dwa plasterki truskawki i zlepić w kształt pierożka, tak żeby wystawały truskawki. ( Polecam obejrzeć filmik jak to zrobić ) Pierożek umieścić w nasmarowanej masłem lub olejm tortownicy o wymiarach 23 cm. Zrobić pierozki do wyczerpania ciasta i wypełnić nimi tortownicę. Całość nakryc i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie wierzch ciasta posmarować mlekiem i wstawic do piekarnika nagrzanego do 170 C na ok 25 min. Przed podaniem można polac lukrem.
No i dodatkowo ze ścinków jakies bułeczki powstały