Króliś (doświadczalny) poleca: ciasto czekoladowe z musem z czarnej porzeczki
Mam tę moc, mam tę moc, zżarłam ciasto w jedna noc…tak mogłaby zaspiewać Konefka. No dobra nie całe, ale niewiele tam zostało, bo tak próbowała czy dobre, że na końcu próbowania to tam już niedużo zostało. Gdyby nie ta menda, Króliś (doświadczalny), dla którego konefka gotuje, to zżarłaby bez wyrzutów sumienia całe, bo takie dobre.
trzeba było jednak coś zostawić dla królisia (doświadczalnego). Nie, nie dlatego, że Konefka ma dobre serduszko, ale żeby uniknąc kłapania paszczą królisia, że ktoś się nie bał i mu ciasto zajeb…zeżarł znaczy.
No ale Wy byście nie zeżarli? Czekoladowy spodzik, z dodatkiem likieru Baileys Irish Cream, na to dżemik porzeczkowy i jako wisienka na torcie, delikatny, kremowy, mocno wyrazisty mus z czarnej porzeczki. No nie da się, nie zeżreć. Jak nie macie w sklepie porzeczek, polecam wykorzystać kompot z czarnej porzeczki. Super ciacho poleca się na weekend
Ciasto czekoladowe z musem z czarnej porzeczki
Składniki
Czekoladowe ciasto
- 260 gr mąki pszennej
- 250 gr cukru
- 85 g kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 2 duże jajka
- 180 ml mleka
- 240 ml oleju
- 120 ml Baileys Irish Cream
- 180 ml gorącej wody
Dodatkowo
- 4 łyżki dzemu z czarnej porzeczki
- Na mus
- 600 ml puree z czarnej porzeczki
- 1200 ml smietany kremowej 36 %
- 8 łyżek cukru pudru
- 15 listków żelatyny
Instrukcje
Czekoladowe ciasto
- Wszystkie suche składniki wsypać do dużej miski i wymieszać. Dodać jajka, mleko, olej i likier Baileys. Dobrze wymieszać. Wlać powoli gorąca wodę. Mieszać, uważając żeby nie pryskać po bokach. Wylać ciasto do tortownicy o średnicy ok 19 cm. Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do 150 ( lub do suchego patyczka ).
- Ciasto wystudzic i ściąc górę, żeby uzyskć płaski wierzch ciasta. Przełożyć do tortownicy o wymiarach ok 24 cm. Blat ciasta posmarować dzemem porzeczkowym.
Na mus
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Ciepłą żelatynę dodać do podgrzanego puree z czarnej porzeczki , dokładnie wymieszać, wystudzić (ale nie można dopuścić do stężenia).
- W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier, ubić. Do porzeczkowego puree dodać kilka łyżek kremówki, do rozluźnienia jego struktury. Dodać pozostałą bitą śmietanę i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Warstwę musu porzeczkowego wyląc na czekoladowe ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Udekorować według uznania.