Jak Króliś (doświadczalny) normalnie stawia na prostotę i zwykłe, nieprzekombinowane ciasta z owocami, to w przypadku tego ciasta była miłość od pierwszego kęsa. Być może znaczenie ma to, że ciasto ma taką ilość likieru alkoholowego Bayileys, że Królisiowi było wszystko jedno, bo wszedł w wyższy poziom świadomości i nawet zaczął bredzić, że ciasto jest pyszniutkie (no jest) ale normalnie
Króliś tak nie szasta komplementami, znaczy ochlał się i zbyt duża ilośc alkoholu zaszkodziła była. Ciasto mocno czekoladowe, dobrze nasączone alkoholem z kremem czekoladowym.
Ciasto czekoladowe z likierem baileys
Porcje 12
Składniki
Na ciasto
- 260 gr mąki pszennej
- 200 gr cukru
- 85 gr kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 2 duże jajka
- 180 ml mleka
- 240 ml oleju
- 240 ml Baileys Irish Cream
- 180 ml gorącej wody
- 240 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 130 gr pokruszonej gorzkiej czekolady
Na krem
- 480 ml zimniej śmietany kremówki 36 %
- 85 gr cukru pudru
- 30 gr kakao
- 30 ml Baileys Irish Cream
Instrukcje
- Wszystkie suche składniki wsypać do dużej miski i wymieszać. Dodać jajka, mleko, olej i połowę likieru Baileys. Dobrze wymieszać. Wlać powoli gorąca wodę. Mieszać, uważając żeby nie pryskać po bokach. Wylać ciasto do tortownicy o średnicy ok 26 cm. Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do 150 ( lub do suchego patyczka ). Wyjąć ciasto z piekarnika i zrobić w nim otwory. ( Można to tego użyć słomki lub długiego patyczka )
- Międzyczasie umieścić pokruszoną, gorzka czekoladę w misce. W rondelku umieścić drugą połowę likieru i skondensowane mleko słodzone. Zagrzać do zagotowania. Ciepłą miksturę wylać na pokruszoną czekoladę. Dobrze wymieszać i wylać na ciasto, tak żeby sos wpłynął do otworów. Odstawić ciasto do ochłodzenia. Dać mu czas żeby sos dobrze nasączył czekoladowe ciasto.
- Następnie w dużej misce umieścić składniki na krem i ubić na sztywno. Kremem posmarować ciasto.
- Ja dodatkowo posypałam kakao i udekorowałam ferrero rocher
Baileys Chocolate Poke Cake
For cake
- 260 gr of plain flour
- 200 gr of sugar
- 85 g of cocoa
- 2 teaspoons of soda
- 1 teaspoon of salt
- 2 large eggs
- 180 ml of milk
- 240 ml of oil
- 240 ml Baileys Irish Cream
- 180 ml of hot water
- 240 ml of sweetened condensed milk
- 130 grams of crushed dark chocolate
For cream
- 480 ml cold double cream
- 85 grams of powdered sugar
- 30 grams of cocoa
- 30 ml Baileys Irish Cream
- Put all dry ingredients into a large bowl and mix. Add eggs, milk, oil and half of the Baileys liqueur. Mix well. Pour hot water slowly. Mix, taking care not to splash on the sides. Pour the dough into a springform pan with a diameter of about 26 cm. Bake for about 45 minutes in an oven preheated to 150 (or a dry stick). Remove the cake from the oven and make holes in it. (This can be done with a straw or a long stick)
- Meanwhile, put the crumbled, dark chocolate in the bowl. In the saucepan put the other half of the liqueur and condensed sweetened milk. Bring to boil. Pour the hot mixture over crushed chocolate. Stir well and pour over the poked cake so that the sauce flows into the holes. Set aside to cool. Give enough time to let the sauce moisturize well chocolate cake.
- Then put the ingredients for the cream in a bowl and whip. Whip on high speed until stiff peaks form. Spread the cream over the cake.
- I additionally sprinkled cocoa and decorated with ferrero rocher.