Szukaj
Close this search box.

Ciasto czekoladowe z kremem z czarnej porzeczki/Baileys chocolate cake with blackcurrant cream

Ciasto czekoladowe z kremem z czarnej porzeczki. Mocno czekoladowe, intensywne w smaku ciasto z dodatkiem likieru baileys. Ciasto nasączone podgrzanym kremem z czarnej porzeczki ( blackcurrant curd). W cieście zostały specjalnie zrobione otwory, żeby porzeczkowy sos, mógł głęboko dotrzeć do ciasta. Całość wykończona śmietanowo- przeczkowym kremem. Brzmi jak rozpusta? I dobrze, bo ciasto jest grzeszne i smaczne.

Czekoladowe ciasto z kremem z czarnej porzeczki

Składniki
  

Na krem z czarnej porzeczki

  • 10 żółtek
  • 250 g drobnego cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 cytryny
  • 700 g mrożonej czarnej porzeczki mogą być świeże
  • Na ciasto
  • 260 gram mąki pszennej
  • 414 gram cukru tak było w oryginalnym przepisie. Ja zawsze daje mniej
  • 85 g kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka
  • 180 ml mleka
  • 24 o ml oleju
  • 120 ml Baileys Irish Cream
  • 180 ml gorącej wody
  • Na krem z dodatkiem smietany

Na krem :

  • 600 ml zimniej śmietany kremówki 36 %
  • 150 gram cukru pudru
  • 500 gram mrożonej czarnej porzeczki

Instrukcje
 

Na krem z czarnej porzeczki

  • Mrożone porzeczki umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować na gładką masę.Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać porzeczkowe pure.
  • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno porzeczkową, tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .

Na ciasto

  • Wszystkie suche składniki wsypać do dużej miski i wymieszać. Dodać jajka, olej i likier Baileys. Dobrze wymieszać. Wlać powoli gorąca wodę. Mieszać, uważając żeby nie pryskać po bokach. Wylać ciasto do tortownicy o średnicy ok 26 cm. Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do 150 C. ( lub do suchego patyczka ). Wyjąć ciasto z piekarnika i zrobić w nim otwory. ( Można to tego użyć słomki lub długiego patyczka )
  • Podgrzać krem z czarnej porzeczki .Ciepłą miksturę wylać na ciasto, tak żeby krem wpłynął do otworów. Odstawić ciasto do ochłodzenia. Dać mu czas żeby sos dobrze nasączył czekoladowe ciasto.

Na krem z dodatkiem smietany

  • Mrożone porzeczki umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować na gładką masę.Wystudzić.
  • Następnie w dużej misce umieścić porzeczkowe puree i smietanę i ubić na sztywno. Kremem posmarować ciasto.

 

Baileys chocolate cake with blackcurrant cream

 

Blackcurrant curd

  • 10 egg yolks
  • 250 grams of fine sugar
  • 200 grams of soft butter
  • 2 lemons
  • 700 grams of frozen blackcurrants

BAILEYS CHOCOLATE CAKE

  • 260 g plain flour
  • 200 g granulated sugar
  • 85 g natural unsweetened cocoa powder
  • 2 tsp baking soda
  • 1 tsp salt
  • 2 large eggs
  • 180 ml milk
  • 240 ml vegetable oil
  • 320 ml Baileys Irish Cream

For cream:

  • 600 ml cold double cream
  • 150 grams of icing sugar
  • 500 grams of frozen blackcurrant

Blackcurrant curd

  1. Put the blackcurrants & lemon juice into a pan and simmer gently for about 10 minutes or until softened. (No lid is required, we want to have an intense flavours). Then blend for puree.
  2. Put the blackcurrants puree into a heatproof bowl. Sit the bowl over a pan of gently simmering water, making sure the water is not touching the bottom of the bowl.
  3. Add the butter and sugar to the pan and heat gently on the lowest setting until they have both dissolved.
  4. Lightly whisk the egg yolks and stir them into the blackcurrants mixture. Whisk until all of the ingredients are well combined, then leave to cook for 30 min, stirring every now and again, until the mixture is creamy and thick enough to coat the back of a spoon.

BAILEYS CHOCOLATE CAKE

  1. Prepare a 9×13 inch cake tin. Preheat oven to 300°F (148°C).
  2. Combine all dry ingredients in a large bowl. Add eggs, milk, vegetable oil, 1/2 cup of Irish cream to the dry ingredients and mix well.
  3. Slowly pour the water into the batter, mixing well.
  4. Pour the batter into the cake tin and bake for about 40-45 minutes, or until a toothpick comes out clean.
  5. Remove the cake from the oven and poke holes all over. I use a straw.
  6. While the cake is still warm immediately pour over the cake warm blackcurrant curd , making sure all the holes are covered. Don’t let the mixture to set too much before pouring it over as it will thicken and won’t set propely.
  7. Set aside.

For cream:

  1. Place the frozen currants in a pot. Add one tablespoon of sugar. Heat and boil to dissolve sugar, take off from heat. Blend to a smooth puree. Put aside to cool.
  2. Then put cream in a large bowl and beat it stiffly. Add blackcurrant puree and gently combine. Spread cream over the cake and put to the fridge to set.

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube