Ciasto czekoladowe z jabłkami. Bardzo wilgotne, nafaszerowane po brzegi jabłkami. Polane polewą czekoladową. Potocznie zwane też salcesonem. U mnie ten efekt salcesonu jest mało widoczny ale i tak wyszło pysznie. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, szybko sie je robi ale też i szybko znika 🙂 Idealne do kawy lub kubka z mlekiem.
Ciasto czekoladowe z jabłkami
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12
Składniki
Na ciasto
- 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 pełne łyżki gęstej śmietany 18%
- 4 łyżki kakao
- 6-8 jabłek pokrojonych w grubszą kostkę
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka skondensowanego
- 50 ml rumu
- mleko opcjonalnie
Instrukcje
Na ciasto
- Jajka umieścić w misie miksera. Dodać sól i cukier. Ubić na puszystą masę. Dolać olej. Zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać kakao i proszek do pieczenia. Zmiksować. Dodać śmietanę i mąkę. Dobrze połączyć. Na koniec wmieszać pokrojone jabłka. Wymieszać i wylać do tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec przez 55-60 minut – do suchego patyczka.
Na polewę:
- Na parze ( w kąpieli wodnej ) rozpuścić czekolady z mlekiem skondensowanym i rumem. Mieszać do uzyskania gładkiej polewy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać mleka. Przestudzoną polewą polać ciasto
Słowo kluczowe ciasta z owocami, królik na słodko