Ciasto czekoladowe z jabłkami


Ciasto czekoladowe z jabłkami. Bardzo wilgotne, nafaszerowane po brzegi jabłkami. Polane polewą czekoladową. Potocznie zwane też salcesonem. U mnie ten efekt salcesonu jest mało widoczny ale i tak wyszło pysznie. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, szybko sie je robi ale też i szybko znika 🙂 Idealne do kawy lub kubka z mlekiem.

Ciasto czekoladowe z jabłkami

Prep Time 15 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

Na ciasto

  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 pełne łyżki gęstej śmietany 18%
  • 4 łyżki kakao
  • 6-8 jabłek pokrojonych w grubszą kostkę

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka skondensowanego
  • 50 ml rumu
  • mleko opcjonalnie

Instructions
 

Na ciasto

  • Jajka umieścić w misie miksera. Dodać sól i cukier. Ubić na puszystą masę. Dolać olej. Zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać kakao i proszek do pieczenia. Zmiksować. Dodać śmietanę i mąkę. Dobrze połączyć. Na koniec wmieszać pokrojone jabłka. Wymieszać i wylać do tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec przez 55-60 minut – do suchego patyczka.

Na polewę:

  • Na parze ( w kąpieli wodnej ) rozpuścić czekolady z mlekiem skondensowanym i rumem. Mieszać do uzyskania gładkiej polewy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać mleka. Przestudzoną polewą polać ciasto
Keyword ciasta z owocami, królik na słodko

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube