Szukaj
Close this search box.

Czekoladowo orzechowy torcik

Czekoladowo orzechowy torcik. Ten deser to rozpusta dla tych, co kochaja czekoladę. Do jego zrobienia zostało zuzyte aż 8 gorzkich czekolad. Deser jest bardzo sycący, cięzki, mocno czekoladowy i rozpustny.

Czekoladowo orzechowy torcik

Czas przygotowania 30 minuty
1 godzina
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 16

Składniki
  

  • 400 g orzechów nerkowca
  • 400 g daktyli suszonych bez pestek
  • 7-8 czekolad gorzkich po 100 g każda
  • 1 litr mleka
  • 6 łyżek kakao
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • szczypta lub dwie soli

Instrukcje
 

  • Przed blendowaniem orzechy nerkowca namoczyć w mleku przez jakieś 3-4 godziny w lodówce.
  • Daktyle pokroić na mniejsze kawałki.
  • Mleko z orzechami i daktylami umieścic w blenderze i rozdrobnić na krem. Czekolade rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie połączyć rozpuszczoną czekoladę z kremem z orzechów i daktyli oraz z mąką , solą i kakao. Masę wylac do tortownicy. Rozprowadzam równo. Piec przez 1,5 do 2 h w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni. Po dotknięciu masa na torcik czekoladowy musi być elastyczna, ale twardawa.
  • Wystudzony torcik dowolnie udekorować. U mnie truskawki i pistacje
Słowo kluczowe Królik dba o linię

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube