Czekoladowo orzechowy torcik. Ten deser to rozpusta dla tych, co kochaja czekoladę. Do jego zrobienia zostało zuzyte aż 8 gorzkich czekolad. Deser jest bardzo sycący, cięzki, mocno czekoladowy i rozpustny.
Czekoladowo orzechowy torcik
Prep Time 30 minutes mins
1 hour hr
Course Dessert
Cuisine international
Servings 16
Ingredients
- 400 g orzechów nerkowca
- 400 g daktyli suszonych bez pestek
- 7-8 czekolad gorzkich po 100 g każda
- 1 litr mleka
- 6 łyżek kakao
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- szczypta lub dwie soli
Instructions
- Przed blendowaniem orzechy nerkowca namoczyć w mleku przez jakieś 3-4 godziny w lodówce.
- Daktyle pokroić na mniejsze kawałki.
- Mleko z orzechami i daktylami umieścic w blenderze i rozdrobnić na krem. Czekolade rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie połączyć rozpuszczoną czekoladę z kremem z orzechów i daktyli oraz z mąką , solą i kakao. Masę wylac do tortownicy. Rozprowadzam równo. Piec przez 1,5 do 2 h w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni. Po dotknięciu masa na torcik czekoladowy musi być elastyczna, ale twardawa.
- Wystudzony torcik dowolnie udekorować. U mnie truskawki i pistacje
Keyword Królik dba o linię
źródło inspiracji https://www.olgasmile.com/torcik-czekoladowo-orzechowy.html