Szukaj
Close this search box.

Muffinki czekoladowe z jabłkami/Chocolate muffins with apples

Muffinki czekoladowe z jabłkami. Obłędnie czekoladowe muffinki z dodatkiem ciemnego rumu. Nadziane zasmażanymi jabłkami z cynamonem. Wykończone słonym karmelem. Rozpusta w najczystszej postaci.

Muffinki czekoladowe z jabłkami

Składniki
  

Na prażone jabłka

  • 750 g jabłek najlepiej jędrnych i kwaśnych, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki brązowego cukru lub więcej w zależności od odmiany jabłek
  • 3 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki galaretki cytrynowej

Na czekoladowe ciasto

  • 260 gr mąki pszennej
  • 250 gr cukru
  • 85 g kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka
  • 180 ml mleka
  • 240 ml oleju
  • 120 ml ciemnego rumu
  • 180 ml gorącej wody

Dodatkowo

  • 1 słoiczek solonego karmelu
  • prażone płatki migdałów do dekoracji

Instrukcje
 

Na prażone jabłka

  • W garnku umieścic wszystkie składniki i wymieszać. Zagotować, zmniejszyć moc palnika do minimum. Mieszac, żeby się nie przypaliły. Dusic do momentu aż jabłka zmiękną i się rozpadną. W trakcie duszenia dodać łyżkę masła. Do uprażonych jabłek dodać galaretkę i wymieszać. Lekko wystudzić

Na muffinki

  • Przygotować 16 papilotek do muffinów (jeśli nie są sztywne włożyć je do formy na muffiny). Wlać odrobinę ciasta na spód papilotek. Umieścic płaską łyżke prażonych jabłek. Zalać czekoladowym ciastem.
  • Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20-30 minut. Wystudzone polać karmelem i udekorować odrobiną prażonych jabłek i płatkami migdałowymi.

 

Chocolate muffins with apples

 

For apples

  • 750 g apples, preferably firm and sour, peeled, without seed nest, cut into quarters
  • freshly squeezed juice from 1 lemon
  • 1/4 glass of water
  • 1/4 cup brown sugar or more, depending on apple variety
  • 3 teaspoons of ground cinnamon
  • 1 tablespoon of butter
  • 2 tablespoons of lemon powder jelly

For chocolate cake

  • 260 gr of plain flour
  • 250 gr of sugar
  • 85 gr of cocoa
  • 2 teaspoons of soda
  • 1 teaspoon of salt
  • 2 large eggs
  • 180 ml of milk
  • 240 ml of oil
  • 120 ml of dark rum
  • 180 ml of hot water

Additionally

  • 1 jar of salted caramel
  • roasted almond flakes for decoration

For apples

  1. Place all ingredients in the saucepan and mix. Boil, reduce the burner output to a minimum. Stir so that they do not burn. Simmer until the apples are softened and disintegrate. Add a tablespoon of butter while cooking. Add the jelly powder to the apples and mix. Slightly cool

For muffins

  1. Prepare 16 muffin muffins (if they are not stiff, put them in the muffin mold). Pour a bit of batter into the bottom of the muffins. Place a flat spoon of apples. Cover with chocolate cake.
  2. Bake at 170ºC, without air circulation, for about 20-30 minutes. Over cooled muffins pour over caramel and garnish with roasted apples and almond flakes.

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube