Muffinki czekoladowe z jabłkami. Obłędnie czekoladowe muffinki z dodatkiem ciemnego rumu. Nadziane zasmażanymi jabłkami z cynamonem. Wykończone słonym karmelem. Rozpusta w najczystszej postaci.
Muffinki czekoladowe z jabłkami
Składniki
Na prażone jabłka
- 750 g jabłek najlepiej jędrnych i kwaśnych, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki brązowego cukru lub więcej w zależności od odmiany jabłek
- 3 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki galaretki cytrynowej
Na czekoladowe ciasto
- 260 gr mąki pszennej
- 250 gr cukru
- 85 g kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 2 duże jajka
- 180 ml mleka
- 240 ml oleju
- 120 ml ciemnego rumu
- 180 ml gorącej wody
Dodatkowo
- 1 słoiczek solonego karmelu
- prażone płatki migdałów do dekoracji
Instrukcje
Na prażone jabłka
- W garnku umieścic wszystkie składniki i wymieszać. Zagotować, zmniejszyć moc palnika do minimum. Mieszac, żeby się nie przypaliły. Dusic do momentu aż jabłka zmiękną i się rozpadną. W trakcie duszenia dodać łyżkę masła. Do uprażonych jabłek dodać galaretkę i wymieszać. Lekko wystudzić
Na muffinki
- Przygotować 16 papilotek do muffinów (jeśli nie są sztywne włożyć je do formy na muffiny). Wlać odrobinę ciasta na spód papilotek. Umieścic płaską łyżke prażonych jabłek. Zalać czekoladowym ciastem.
- Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20-30 minut. Wystudzone polać karmelem i udekorować odrobiną prażonych jabłek i płatkami migdałowymi.
Chocolate muffins with apples
For apples
- 750 g apples, preferably firm and sour, peeled, without seed nest, cut into quarters
- freshly squeezed juice from 1 lemon
- 1/4 glass of water
- 1/4 cup brown sugar or more, depending on apple variety
- 3 teaspoons of ground cinnamon
- 1 tablespoon of butter
- 2 tablespoons of lemon powder jelly
For chocolate cake
- 260 gr of plain flour
- 250 gr of sugar
- 85 gr of cocoa
- 2 teaspoons of soda
- 1 teaspoon of salt
- 2 large eggs
- 180 ml of milk
- 240 ml of oil
- 120 ml of dark rum
- 180 ml of hot water
Additionally
- 1 jar of salted caramel
- roasted almond flakes for decoration
For apples
- Place all ingredients in the saucepan and mix. Boil, reduce the burner output to a minimum. Stir so that they do not burn. Simmer until the apples are softened and disintegrate. Add a tablespoon of butter while cooking. Add the jelly powder to the apples and mix. Slightly cool
For muffins
- Prepare 16 muffin muffins (if they are not stiff, put them in the muffin mold). Pour a bit of batter into the bottom of the muffins. Place a flat spoon of apples. Cover with chocolate cake.
- Bake at 170ºC, without air circulation, for about 20-30 minutes. Over cooled muffins pour over caramel and garnish with roasted apples and almond flakes.