Chlebki naan z brzoskwiniami, pomidorami i burratą
Chlebki naan z brzoskwiniami, pomidorami i burratą
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 45 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2
Składniki
Na chlebki naan
- 2¼ łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- ½ szklanki letniej wody
- 2½ szklanki mąki pszennej plus do podsypania
- ½ szklanki jogurtu greckiego
- ⅔ łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- olej roślinny do smażenia
dodatkowo
- szynka parmeńska
- ser burrata
- ser mozarella tarty
- sos pomidorowy ja użyłam gotowca pomidorowego z serkiem mascarpone
- mix sałat
- 6 winnych pomidorków pokrojonych w ćwiartki i przesmażonych na patelni z czosnkiem
- 2 brzoskwinie pokrojone na 8 części i zgrilowane lub podduszone na patelni
Instrukcje
Na chlebki naan
- Wymieszać mąkę, drożdże, cukier, sól, wodę, jogurt i oliwę z oliwek. Zagnieć ciasto. Wyrobione coasto przełożyć do miski obsypanej mąką. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę (lub do podwojenia objętości).
- Wyjąć ciasto z miski i podzielić na 4 porcji3.
- Rozwałkować wszystkie porcje na cienkie placki.
- Rozgrzać dużą patelnię na dużym ogniu, dodać łyżkę oleju słonecznikowego, żeby placki nie przywarły.
- Jak patelnia będzie mocno rozgrzana, umieścić na niej placek. Gdy pokażą się bąbelki i ciasto będzie mocno rumiane od spodu, przekręcić je na drugą stronę i podsmażyć do zrumienienia. Powtórzyć czynności z pozostałymi plackami.
Na chlebki z dodatkami
- Każdy chlebek posmarować sosem pomidorowym i posypać startym serem mozarella.
- Wstawić do piekarnika na kilka minut, żeby ser się roztopił. Wyjąć z piekarnika, udekorować plastrami szynki, pomidorami, zieleniną, brzoskwiniami i serem burrata
Słowo kluczowe brzoskwinie, burrata, chlebek naan, naan bread, pomidory, szynka parmeńska
Podrzucam też przepis na Chlebki naan z serem pleśniowym i gruszką – kroolinaria