Chicken korma. Delikatne mięso kurczaka skąpane w aromatycznym i dobrze przyprawionym sosie. Całość podana z ryżem.
Chicken korma
Składniki
- 750 g piersi z kurczaka
- 500 ml bulionu
- 30 ml oleju
- 1 laska cynamonu
- 3 strąki zielonego kardamonu
- 3 goździki
- 60 g białej cebuli drobno posiekanej
- 1 łyżeczka pasty imbirowej
- 110 gram przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka czerwonego chili
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
- 1 łyżeczka suchych liści kozieradki
- 1/2 łyżeczki soli
- 70 ml słodkiej smietanki do sosów
- 50 ml mleka
Instrukcje
- W rondelku ugotować pierś z kurczaka na bulionie. Po wystudzeniu rozdrobic na drobne kawałki. Odstawić na bok.
- Rozgrzac olej na patelni, dodac 1 laskę cynamonu, 3 strąki zielonego kardamonu, 3 goździki i dobrze wymieszac. Następnie dodać cebulę i smażyć do uzyskania złotobrązowego koloru. Dodać 1 łyżeczkę pasty imbirowej i dobrze wymieszać. Teraz dodać 110 gramów przecieru pomidorowego i dobrze wymieszac. Gotowac przez 5-7 minut na średnim ogniu. Dodac 1 łyżeczkę kurkumy i dobrze wymieszać. Dodac 1 łyżeczkę czerwonego chili, 1 łyżeczkę garam masala, 1 łyżeczkę kolendry w proszku, 1 łyżeczkę suchych liści kozieradki, 1/2 łyżeczki soli i dobrze wymieszaj. Następnie dodać smietane i ponownie wymieszać. Gotowac przez 3 – 5 minut na średnim ogniu. Dodać 50 ml mleka i dobrze wymieszac. Teraz dodac posiekanego kurczaka i dobrze wymieszac
Chicken korma
- 750 gr of chicken breast
- 500 ml stock
- 30 ml oil
- 1 cinnamon stick
- 3 pods green cardamom –
- 3 pods cloves –
- 60 gr white onion finely chopped
- 1 teaspoon ginger paste
- 110 grams tomato puree
- 1 teaspoon turmeric –
- 1 teaspoon red chili
- 1 teaspoon garam masala
- 1 teaspoon coriander powder
- 1 teaspoon dry fenugreek leaves
- 1/2 teaspoon salt
- 70 gr Single cream
- 50 ml milk
- Take a saucepan, add 750 grams chicken breast, 500 milliliters stock and cover it with lid. Cook until done. Shred the chicken with the help of a fork and keep aside.
- Heat oil in a skillet, add 1 cinnamon stick, 3 pods green cardamom, 3 pods cloves and stir well. Then, add 60 grams onions and fry till translucent or until it turns golden brown in color. Add 1 teaspoon ginger paste and mix it well. Now, add 110 grams tomato puree and mix it well. Cook for 5 – 7 minutes on medium heat. Add 1 teaspoon turmeric and stir well. Add 1 teaspoon red chili, 1 teaspoon garam masala, 1 teaspoons coriander powder, 1 teaspoon dry fenugreek leaves, 1/2 teaspoon salt and mix it well.Then, add 70 grams single cream and mix it again.Cook for 3 – 5 minutes on medium heat. Add 50 milliliters milk and stir well. Now, add the shredded chicken and mix it well.