Pizza chicken korma. O Boże…jakie to było dobre!!! Chrupiące ciasto z obłędnym nadzieniem chicken korma. Nadzienie dobrze przyprawione, ostre, pełne smaków i zapachów. Pizza szybko znika i jest silnie uzależniająca.
Pizza chicken korma
Składniki
Na chicken korma
- 750 g piersi z kurczaka
- 500 ml bulionu
- 30 ml oleju
- 1 laska cynamonu
- 3 strąki zielonego kardamonu
- 3 goździki
- 60 g białej cebuli drobno posiekanej
- 1 łyżeczka pasty imbirowej
- 110 gram przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka czerwonego chili
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
- 1 łyżeczka suchych liści kozieradki
- 1/2 łyżeczki soli
- 70 ml słodkiej śmietanki do sosów
- 50 ml mleka
Na ciasto do pizzy ( ilość na dwie pizze )
- 4 szklanki mąki chlebowej
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa
Dodatkowo
- 2 kulki sera mozarella pokrojonego w plastry
Instrukcje
Na chicken korma
- W rondelku ugotować pierś z kurczaka na bulionie. Po wystudzeniu rozdrobić na drobne kawałki. Odstawić na bok.
- Rozgrzać olej na patelni, dodać 1 laskę cynamonu, 3 strąki zielonego kardamonu, 3 goździki i dobrze wymieszać. Następnie dodać cebulę i smażyć do uzyskania złotobrązowego koloru. Dodać 1 łyżeczkę pasty imbirowej i dobrze wymieszać. Teraz dodać 110 gramów przecieru pomidorowego i dobrze wymieszać. Gotować przez 5-7 minut na średnim ogniu. Dodać 1 łyżeczkę kurkumy i dobrze wymieszać. Dodać 1 łyżeczkę czerwonego chili, 1 łyżeczkę garam masala, 1 łyżeczkę kolendry w proszku, 1 łyżeczkę suchych liści kozieradki, 1/2 łyżeczki soli i dobrze wymieszaj. Następnie dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Gotować przez 3 – 5 minut na średnim ogniu. Dodać 50 ml mleka i dobrze wymieszać. Teraz dodać posiekanego kurczaka i dobrze wymieszać
Na ciasto do pizzy
- Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
- Wyciągnąć z miski, podzielić na dwie części. Za pomocą wałka lub rąk uformować dwa placki.
Na pizzę
- 30 min przed pieczeniem pizzy ustawić piekarnik na najwyższą temperaturę( 260-270 stopni ) Placki pizzy posmarować nadzieniem chicken korma. Ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na najniższą półkę i piec ok 10-15 min.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp