Kurczak w sosie grzybowym. Intensywny w smaku, mocno kremowy sos grzybowy z mięsem z kurczaka. Mięso w towrzystwie kuskusu z porem i groszkiem
Kurczak w sosie grzybowym
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę
Łączny czas 1 godzina godzinę 30 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Składniki
Na podudzia
- 4 udka z kurczaka
- 1 Łyżka masła
- 4 ząbki czosnku czosnku przecisnietego przez praskę
- gałązki świeżego rozmarynu
- słodka papryka
- sól
- pieprz
Sos pieczarkowo śmietanowy
- 200 gramów pieczarek kasztanowych pokorjonych w plastry
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki śmietany 18 %
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Na kuskus
- 150 gramów kuskusu
- bulion opcjonalnie
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 pora pokrojonego w plasterki
- 100 gramów ugotowanego zielonego groszku
- 2 ząbki czosnku przecisniete przez praske
- sól
- pieprz
- czerwona słodka papryka
- kurkuma
- kmin rzymski
Instrukcje
Na podudzia
- Umyte udka dobrze natrzeć natrzeć czosnkiem, posypac solą pieprzem i papryką.
- Odstawić do zamarynowania, do lodówki na dwie godziny.
- Udka piec w żaroodpornej formie. Na każde udko położyć gałązkę rozmarynu i kawałek masła. Piec przez 1 godzinę w nagrzanym piekarniku do 190 C
Na sos
- Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Na osobnej patelni, na dużym ogniu przesmażyc na brązowo pieczarki. Dodać cebulę z czosnkiem. Zmiejszyc ogień i dusić razem przez kilkanaście minut. W razie konieczności, żeby nie przypalić grzybów dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego. Pod koniec duszenia dodać kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać.
Na kuskus
- Na kuskus
- Kuskus wsypać do płaskiego naczynia. Zalać bulionem na około 1 cm ponad kaszę. Przykryć i zostawić na 7-10 minut. Odkryć i wymieszać widelcem.
- Na rozgrzanej patelni z olejem podsmazyć pora. Dusic kilka minut aż sie zeszkli. Nastepnie dodac, i zielony groszek. Smażyć razem kilka minut. Doprawic przyprawami. Kuskus wymieszać z warzywami.
Słowo kluczowe danie mięsne, grzyby, kurczak, kuskus, pieczarki
Chicken drumsticks in mushroom sauce
For chicken drumsticks
- 4 chicken drumsticks
- 1 spoon of butter
- 4 cloves garlic squeezed through the press
- sprigs of fresh rosemary
- sweet pepper
- salt
- pepper
Mushroom cream sauce
- 200 grams of chestnut mushrooms sliced
- 1 onion diced
- 1-2 cloves of garlic crushed
- 3 tablespoons of sour cream
- frying oil
- salt
- pepper
For couscous
- 150 grams of couscous
- broth optionally
- 2 tablespoons of rapeseed oil
- 1/2 leek sliced
- 100 grams of boiled green peas
- 2 cloves of garlic crushed
- salt
- pepper
- red sweet pepper
- turmeric
- Roman cumin
For drumsticks
- Wash the chicken legs well, and dry with a paper towel. Rub with garlic, sprinkle with salt, pepper, and paprika.
- Set aside for marinating, in the fridge for two hours.
- Place in the oven in a heat-resistant form. Place a rosemary branch and a piece of butter on each piece of meat. Bake for 1 hour in a preheated oven to 190 C
Mushroom cream sauce
- Place chopped onions and garlic in oil. On a separate pan, fry brown mushrooms over high heat. Add the onion with garlic. Put down the fire and cook together for several minutes. If necessary, add a bit of water or vegetable broth to avoid burning the mushrooms. At the end of cooking add sour cream and mix well.
For couscous
- Place couscous into a flat container. Pour broth about 1 cm above the porridge. Cover and leave for 7-10 minutes. Discover and mix with a fork.
- Put the leek on the hot pan with the oil. Simmer for a few minutes until they are glazed. Then add green peas. Fry together for a few minutes. Season to taste with spices.Mix couscous with vegetables.