Szukaj
Close this search box.

Kurczak w sosie grzybowym/Chicken drumsticks in mushroom sauce

Kurczak w sosie grzybowym. Intensywny w smaku, mocno kremowy sos grzybowy z mięsem z kurczaka. Mięso w towrzystwie kuskusu z porem i groszkiem

Kurczak w sosie grzybowym

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international

Składniki
  

Na podudzia

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 Łyżka masła
  • 4 ząbki czosnku czosnku przecisnietego przez praskę
  • gałązki świeżego rozmarynu
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Sos pieczarkowo śmietanowy

  • 200 gramów pieczarek kasztanowych pokorjonych w plastry
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Na kuskus

  • 150 gramów kuskusu
  • bulion opcjonalnie
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 pora pokrojonego w plasterki
  • 100 gramów ugotowanego zielonego groszku
  • 2 ząbki czosnku przecisniete przez praske
  • sól
  • pieprz
  • czerwona słodka papryka
  • kurkuma
  • kmin rzymski

Instrukcje
 

Na podudzia

  • Umyte udka dobrze natrzeć natrzeć czosnkiem, posypac solą pieprzem i papryką.
  • Odstawić do zamarynowania, do lodówki na dwie godziny.
  • Udka piec w żaroodpornej formie. Na każde udko położyć gałązkę rozmarynu i kawałek masła. Piec przez 1 godzinę w nagrzanym piekarniku do 190 C

Na sos

  • Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Na osobnej patelni, na dużym ogniu przesmażyc na brązowo pieczarki. Dodać cebulę z czosnkiem. Zmiejszyc ogień i dusić razem przez kilkanaście minut. W razie konieczności, żeby nie przypalić grzybów dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego. Pod koniec duszenia dodać kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać.

Na kuskus

  • Na kuskus
  • Kuskus wsypać do płaskiego naczynia. Zalać bulionem na około 1 cm ponad kaszę. Przykryć i zostawić na 7-10 minut. Odkryć i wymieszać widelcem.
  • Na rozgrzanej patelni z olejem podsmazyć pora. Dusic kilka minut aż sie zeszkli. Nastepnie dodac, i zielony groszek. Smażyć razem kilka minut. Doprawic przyprawami. Kuskus wymieszać z warzywami.
Słowo kluczowe danie mięsne, grzyby, kurczak, kuskus, pieczarki

 

 

Chicken drumsticks in mushroom sauce

 

For chicken drumsticks

  • 4 chicken drumsticks
  • 1 spoon of butter
  • 4 cloves garlic squeezed through the press
  • sprigs of fresh rosemary
  • sweet pepper
  • salt
  • pepper

Mushroom cream sauce

  • 200 grams of chestnut mushrooms sliced ​​
  • 1 onion diced
  • 1-2 cloves of garlic crushed
  • 3 tablespoons of sour cream
  • frying oil
  • salt
  • pepper

For couscous

  • 150 grams of couscous
  • broth optionally
  • 2 tablespoons of rapeseed oil
  • 1/2 leek sliced
  • 100 grams of boiled green peas
  • 2 cloves of garlic crushed
  • salt
  • pepper
  • red sweet pepper
  • turmeric
  • Roman cumin

For drumsticks

  1. Wash the chicken legs well, and dry with a paper towel. Rub with garlic, sprinkle with salt, pepper, and paprika.
  2. Set aside for marinating, in the fridge for two hours.
  3. Place in the oven in a heat-resistant form. Place a rosemary branch and a piece of butter on each piece of meat. Bake for 1 hour in a preheated oven to 190 C

Mushroom cream sauce

  1. Place chopped onions and garlic in oil. On a separate pan, fry brown mushrooms over high heat. Add the onion with garlic. Put down the fire and cook together for several minutes. If necessary, add a bit of water or vegetable broth to avoid burning the mushrooms. At the end of cooking add sour cream and mix well.

For couscous

  1. Place couscous into a flat container. Pour broth about 1 cm above the porridge. Cover and leave for 7-10 minutes. Discover and mix with a fork.
  2. Put the leek on the hot pan with the oil. Simmer for a few minutes until they are glazed. Then add green peas. Fry together for a few minutes. Season to taste with spices.Mix couscous with vegetables.

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube