Piers z ciecierzycą
Ingredients
Pierś ze szpinakiem i ciecierzycą
- 4 piersi z kurczaka
- 500 gr szpinaku
- 2 marchewki pokrojone w talarki
- 200 gr ciecierzycy z puszki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 1 chili pokrojone na małe kawałki
- 300 ml bulionu
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka poszatkowanej kolendry
- opcjonalnie kminek czerwona słodka papryka i ranulowany czosnek
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 150 ml mleka kokosowego z puszki szczypta kurkumy
Instructions
- Każdą pierś lekko rozbić dłonią i doprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem, czerwoną papryką i granulowanym czosnkiem.
- Na patelni rozpuścić olej kokosowy i obsmażyć piersi z kury na złoty kolor z dwóch stron.
- Zdjąć kurczaka z patelni i odłożyć na osobny talerz. Na tłuszcz ze smażenia kurczaka wrzucić marchewkę pokrojoną w talarki.Smazyć przez kilka minut, następnie dodać pokrojona w kostkę cebulę i dusic do zeszklenia. Dodać szpinak. Jak szpinak zmniejszy swoja objętość dodać ciecierzycę. Przełożyc do ceramicznego lub żarodopornego naczynia. Dodać bulion, sok z limonek i przyprawy.Wlać mleko kokosowe. Wymieszac. Dodać piersi z kurczaka i całośc wstawic do piekarnika ( 180 C) na około 30 min bez przykrycia, żeby zredukować nadmiar płynu.
- U mnie pierś podawana z pieczonymi ziemniakami. Można podawać tez z ryżem



Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp