Szukaj
Close this search box.

Pierś z kury w sosie musztardowym z soczewicą/Chicken breast in mustard sauce with lentils

Pierś z kury w sosie musztardowym z soczewicą. Kurczak skąpany w sosie z dodatkiem musztardy, soczewicy i szpinaku. Mięso podawane z ziemniakami.

Pierś z kury w sosie musztardowym z soczewicą

Składniki
  

  • 2 marchewki pokrojone w plasterki
  • 1 cebula pokrojona wplasterki
  • 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
  • pęczek świeżej pietruszki poszatkowanej
  • 1 puszka soczewicy
  • 2 piersi z kury
  • 3 łyżki tangy yokisba sos
  • 1/2 szkl bulionu
  • 500 gramów młodego szpinaku
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki musztardy

Instrukcje
 

  • Pierś z kury zamarynowac w sosie tangy yokisoba. Marchewki umyć i odciąć końcówki. Pokroić w plasterki. Cebule pokroić w talarki. Obrać i przecisnąć czosnek przez praskę. Lekko poszatkować zieloną pietruszkę. Odsączyć soczewicę. Na naoliwionej patelni usmażyć piers z dwóch stronna złoty kolor. Ściągnąć z patelni i na tłuszczu usmażyć marchewkę ( ok 5 min ). Dodać cebule i poddusić razem z marchewką. Dodać bulion. Okazjonalnie mieszać do częściowego odparowania płyn. Dorzucić czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić szpinak. Dusić ok 2 minut. Dodać soczewicę, kwaśną śmietanę i musztardę. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać pierś z kury i dusić razem całość około 30 min.

 

Chicken breast in mustard sauce with lentils

 

Chicken breast in a mustard sauce with lentils.

  • 2 carrots sliced
  • 1 onion cut into slices
  • 2 cloves of garlic squeezed through the press
  • bunch of fresh chopped parsley
  • 1 can of lentils
  • 2 chicken breasts
  • 3 tablespoons tangy yokisba sauce
  • 1/2 glass of broth
  • 500 grams of young spinach
  • 250 ml of sour cream
  • 2 tablespoons of mustard
  1. Wash the chicken breasts and dry them with a paper towel. Season with spices. Rub the yakisoba tangy sauce. Leave to marinate for about 1 hour. Fry the breasts to a golden colour on the oiled frying pan. Put aside. Then on the same frying , fry the carrots (about 5 minutes). Add onions and stew together with the carrots. Add the stock. Stir from time to time until the liquid evaporates. Add the garlic. Season with salt and pepper. Put the spinach. Simmer for 2 minutes. Add the lentils, sour cream and mustard. Mix gently. Finally, add the chicken breasts and simmer together for about 30 minutes

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube