Muffinki z wiśniami. Obłędnie czekoladowe, z dodatkiem likieru Baileys. Nadziane wiśniami. Wilgotne i bardzo uzależniające. Wykończone serkiem mascarpone i wiśniami w gęstym, owocowym sosie. Dodatkowym ich atutem jest wygląd.
Muffinki z wiśniami
Składniki
Na muffinki
- 260 gr mąki pszennej
- 200 g cukru
- 85 g kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 2 duże jajka
- 180 ml mleka
- 240 ml oleju
- 240 ml Baileys Irish Cream
- 180 ml gorącej wody
dodatkowo
- 500 g wydrylowanych wiśni lub czereśni mogą być z kompotu, tylko dobrze odsączone
- 250 g serka mascarpone
- 410 g Princes Black Cherry Fruit Filling jeśli tego nie macie podaję niżej przepis na winowa polewę
Masa wiśniowa:
- 500 gr mrożonych wiśni
- 3/4 budyniu śmietankowego
- około 75ml soku wiśniowego ( może byc woddo rozrobienia budyniu
- 125 ml soku wiśniowego może być woda
- 75 g cukru
Instrukcje
Na muffinki
- Wszystkie suche składniki wsypać do dużej miski i wymieszać. Dodać jajka, mleko, olej i połowę likieru Baileys. Dobrze wymieszać. Wlać powoli gorąca wodę. Mieszać, uważając żeby nie pryskać po bokach.
- Naszykować 16 papilotek. Każdą wypełnić w 1/3 ciastem. Włożyć kilka wiśni. Doplenic ciastem, zostawiając 1 cm miejsca.
- Piec około 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 Wystudzone udekorować według uznania. U mnie posmarowane serkiem mascarpone i polane wiśniami.
Masa wiśniowa:
- Wiśnie umieścić w garnku. Wlać sok wiśniowy lub wodę ( 125ml ). Wsypać cukier i wymieszać. Zagotować, mieszając co jakiś czas. Pod zagotowanymi wiśniami zmniejszyć ogień. W kubku połączyć budyniowy proszek z 75ml soku wiśniowego lub wody. Rozmieszany budyń wlać do gotujących się wiśni i znów owoce zagotować.
Cherry muffins
For muffins
- 260 gr of plain flour
- 200 gr of sugar
- 85 g of cocoa
- 2 teaspoons of soda
- 1 teaspoon of salt
- 2 large eggs
- 180 ml of milk
- 240 ml of oil
- 120 ml Baileys Irish Cream
- 180 ml of hot water
Additionally
- 425 g Black Cherries In Light Syrup drained
- 250 g mascarpone cheese
- 410 g Princes Black Cherry Fruit Filling
- Pour all dry ingredients into a large bowl and mix. Add eggs, milk, oil and half Baileys liqueur. Mix well. Pour hot water slowly. Mix, being careful not to spray on the sides.
- Prepare 16 muffin cases. Each one fills in 1/3 with batter. Put in few cherries. Cover with more batter, leaving 1 cm of space.
- Bake about 35- 45 min in the oven preheated to 180 Cool down the chilled decorate as desired.
- I have decorated with mascarpone cheese and Cherry Fruit Filling