Szukaj
Close this search box.

Muffinki z wiśniami/Cherry muffins

Muffinki z wiśniami. Obłędnie czekoladowe, z dodatkiem likieru Baileys. Nadziane wiśniami. Wilgotne i bardzo uzależniające. Wykończone serkiem mascarpone i wiśniami w gęstym, owocowym sosie. Dodatkowym ich atutem jest wygląd.

Muffinki z wiśniami

Składniki
  

Na muffinki

  • 260 gr mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 85 g kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka
  • 180 ml mleka
  • 240 ml oleju
  • 240 ml Baileys Irish Cream
  • 180 ml gorącej wody

dodatkowo

  • 500 g wydrylowanych wiśni lub czereśni mogą być z kompotu, tylko dobrze odsączone
  • 250 g serka mascarpone
  • 410 g Princes Black Cherry Fruit Filling jeśli tego nie macie podaję niżej przepis na winowa polewę

Masa wiśniowa:

  • 500 gr mrożonych wiśni
  • 3/4 budyniu śmietankowego
  • około 75ml soku wiśniowego ( może byc woddo rozrobienia budyniu
  • 125 ml soku wiśniowego może być woda
  • 75 g cukru

Instrukcje
 

Na muffinki

  • Wszystkie suche składniki wsypać do dużej miski i wymieszać. Dodać jajka, mleko, olej i połowę likieru Baileys. Dobrze wymieszać. Wlać powoli gorąca wodę. Mieszać, uważając żeby nie pryskać po bokach.
  • Naszykować 16 papilotek. Każdą wypełnić w 1/3 ciastem. Włożyć kilka wiśni. Doplenic ciastem, zostawiając 1 cm miejsca.
  • Piec około 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 Wystudzone udekorować według uznania. U mnie posmarowane serkiem mascarpone i polane wiśniami.

Masa wiśniowa:

  • Wiśnie umieścić w garnku. Wlać sok wiśniowy lub wodę ( 125ml ). Wsypać cukier i wymieszać. Zagotować, mieszając co jakiś czas. Pod zagotowanymi wiśniami zmniejszyć ogień. W kubku połączyć budyniowy proszek z 75ml soku wiśniowego lub wody. Rozmieszany budyń wlać do gotujących się wiśni i znów owoce zagotować.

 

 

 

Cherry muffins

 

For muffins

  • 260 gr of plain flour
  • 200 gr of sugar
  • 85 g of cocoa
  • 2 teaspoons of soda
  • 1 teaspoon of salt
  • 2 large eggs
  • 180 ml of milk
  • 240 ml of oil
  • 120 ml Baileys Irish Cream
  • 180 ml of hot water

Additionally

  • 425 g Black Cherries In Light Syrup drained
  • 250 g mascarpone cheese
  • 410 g Princes Black Cherry Fruit Filling
  1. Pour all dry ingredients into a large bowl and mix. Add eggs, milk, oil and half Baileys liqueur. Mix well. Pour hot water slowly. Mix, being careful not to spray on the sides.
  2. Prepare 16 muffin cases. Each one fills in 1/3 with batter. Put in few cherries. Cover with more batter, leaving 1 cm of space.
  3. Bake about 35- 45 min in the oven preheated to 180 Cool down the chilled decorate as desired.
  4. I have decorated with mascarpone cheese and Cherry Fruit Filling

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube