Sernik na zimno z prażonymi jabłkami i musem jabłkowym. Moje ulubione ciasto to oczywiście sernik. Może być pieczony lub na zimno. Tym razem wersja na zimno z zasmażanymi jabłkami, z dodatkiem amaretto. Do tego delikatny mus jabłkowy z jogurtu. Lekko i pysznie.
Sernik na zimno z prażonymi jabłkami i musem jabłkowym
Prep Time 1 hour hr
Cook Time 30 minutes mins
4 hours hrs
Total Time 5 hours hrs 30 minutes mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
Na prażone jabłka
- 1 kg jabłek twarde i kwaśne np. odmiany szara reneta, antonówka, papierówka obrane i pokrojone w kostkę
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 1 op. cukru wanilinowego
- cukier do smaku
- 100 ml amaretto lub rumu
Na spód
- 300 g kakaowych herbatników
- 120 g rozpuszczonego masła
Na sernik
- 1000 g zmielonego twarogu sernikowego może być ser philadelphia
- 150 g cukru
- 2 cytryny sok
- 12 listków żelatyny
- 200 g białej czekolady
Na mus jabłkowy
- 1000 ml jogurtu jabłkowego w temperaturze pokojowej
- 10 listków żelatyny
Instructions
Na prażone jabłka
- Jabłka włożyć do dużego garnka.
- Dodać sok z cytryny i smażyć przez ok. 15 – 20 minut aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.
- Dodać cynamon, cukier wanilinowy i cukier do smaku (np. 3 łyżki). Wlać alkohol. Wymieszać i gotować jeszcze przez 1 – 2 minuty. Odstawić z ognia i przestudzić.
Na spód
- Dno i boki tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć dokładnie rozdrobnionymi ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i dokładnie uklepać.
Na sernik
- W misce umieścić ser, cukier i sok z cytryny. Zmiksować mikserem do połączenia składników.
- W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Ciepłą żelatynę dodać do ciepłej czekolady , dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Tak przygotowaną żelatynę wlać do masy serowej i zmiksować. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Na wierzch wyłożyć jabłka. Wstawić do lodówki do stężenia
Na mus jabłkowy
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Zmiksować z jabłkowym jogurtem. Masę wylać na prażone jabłka. Wstawić do lodówki, do stężenia.
Keyword królik na słodko, Królikowe hity, sernik na zimno