Szukaj
Close this search box.

Sernik z musem ananasowym/Cheesecake with pineapple mousse

Sernik z musem ananasowym. Kremowy sernik pieczony w kąpieli wodnej z kwaskowym musem z ananasa. To połączenie to strzał w dziesiątkę. Lubię sernik pod każdą postacią. Ten tym bardziej, dzięki lekkiemu musowi o orzeźwiającym smaku.

Sernik z musem ananasowym

Składniki
  

Składniki na spód:

  • 100 g masła roztopionego
  • 140 g ciastek digestive pokruszonych

Składniki na masę serową:

  • 900 g sera kremowego typu philadelphia
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki budyniu waniliowego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 duże jajka

Na mus ananasowy

  • 520 gr ananasa w puszcze razem z sokiem
  • 700 ml śmietany kremówki
  • 12 listków żelatyny
  • cukier opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową. Wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i poáczy na gładką masę. Nie miksować zbyt długo, żeby nie nie napowietrzać masy serowej.
  • Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
  • Sernik piec w kąpieli wodnej.Owinąć formę folią, co pozwoli uchronić sernik od dostania się wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać ugotowaną wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
  • Piekarnik nagrzać do 180°Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po upływie 10 minut obniżyć temperaturę do 110 C i piec dodatkowe 60 – 90 minut
  • Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.

Na mus ananasowy

  • Ananasa z sokiem zblendować na gładkie purre, lekko podgrzać w rondelku, ale nie gotować
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Ciepłą żelatynę dodać do ciepłego ananasowego puree, dokładnie wymieszać, wystudzić (ale nie można dopuścić do stężenia).
  • W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Do puree z ananasa dodać kilka łyżek kremówki, do rozluźnienia jego struktury. Dodać pozostałą bitą śmietanę i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Sprobowac i w razie konieczności dodać cukier. Warstwę musu wylać na sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Udekorować według uznania

 

Cheesecake with pineapple mousse

 

For the bottom:

  • 100 g butter (melted)
  • 210 g of digestive biscuits

For the cheesecake

  • 900 ml philadelphia cheese
  • 300 ml of sour cream
  • 250 g of fine sugar for baking
  • 3 tablespoons custard powder
  • skin peeled from one lemon
  • 1.5 teaspoon of lemon juice
  • 3 large eggs

For pineapple mousse

  • 520 grams of pineapple in a can (with juice)
  • 700 ml of double cream
  • 12 leaves of gelatin
  • sugar optional

For the bottom:

  1. Crush the cookies with a blender or a pin roller onto the sand, mix with melted butter.
  2. Spread the cookie into a cake tin of 24 cm diameter. Push down, level up, cool down for half an hour in the fridge.

For the cheesecake

  1. All ingredients should be at room temperature.
  2. Place all ingredients in a mixing bowl and combine it until smooth. Do not mix too long – the aerated cheesecake will grow strongly, and then it will drop. It is important that the cheesecake is perfectly smooth.
  3. Spread the cheesecake mixture on the cookie mass. Align.
  4. The cheesecake is baked in a water bath. Boil water in the kettle. Wrap the form with a double folded foil, which will protect the cheesecake from the water during baking. Place the form with the cheesecake in a larger mold or in a casserole dish, to which pour water up to half the form with cheesecake.
  5. Heat the oven to 180 ° Insert the form with cheesecake and bake for 10 minutes. After this time, lower the temperature to 110 C and bake additional 60 – 90 minutes (until the whole surface of the cheesecake is bake and elastic, check by gently touching the surface of the cheesecake in the middle).
  6. Turn off the oven, let the cheesecake stand in it for 1 hour, slightly opening the door. Remove from the oven, cool in the mold. and then cool in the refrigerator for a minimum of 12 hours.

For pineapple mousse

  1. Mix pineapple juice with a smooth puré, lightly heat in a saucepan, but do not boil
  2. The necessary amount of gelatin in the sheets soak in cold water for about 5-7 minutes, then remove and lightly squeeze out.
  3. Place gelatin in a small container and dissolve.
  4. Add warm gelatine to warm pineapple puree, mix thoroughly, cool (but not allow to set).
  5. Put the double cream and whip in a mixer bowl. Add a few tablespoons of cream to the pineapple puree, to loosen its structure. Add the remaining whipped cream and gently but thoroughly mix. Try and add sugar if necessary. Pour the layer of mousse into the cheesecake. Set aside for a few hours in the fridge, preferably overnight. Garnish as you like

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube