Carne Adovada- meksykński gulasz wieprzowy. Aromatyczny gulasz wieprzowy. Mocno przyprawiony. Z dodatkiem kawy i rodzynek. Sos na koniec zblendowany i świetnie podkreślający smak miękkiego mięsa.
Carne Adovada czyli gulasz wieprzowy na nutę meksykańską
Składniki
Na gulasz
- 250 ml mocnej kawy
- 1/3 kubka rodzynek
- 1/4 kubka chili w proszku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 kg karkówki wieprzowej bez kości
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oliwy
- duża cebula pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 750 ml bulionu z kury
- 2 łyżki pasty tagine
Instrukcje
- Nagrzać piekarnik do 180 Rodzynki zalać gorąca kawą i odstawić na 5 minut, żeby nasiąkły. Wieprzowinę osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć sola i pieprzem.
- W naczyniu ceramicznym podrzac oliwę i na niej podsmażyć wieprzowinę z obu stron na złoty kolor.Wyjąć mięso na talerz. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia wieprzowiny zeszklić cebulę. Dodać czosnek. Wrzucić chilii i oregano. Mieszać i smażyć ok 2 minut. Dodać bulion i kawę z rodzynkami. Zagotować. Zblendowac na gładki sos. Dodać wcześniej podsmażoną wieprzowinę. Przykryć pokrywką i piec w piekarniku przez ok 90 – 120 min.