Roladki z kurczaka nadziewane kapustą. Soczyste i dobrze przyprawione roladki z piersi kurczaka nadziewane liśćmi kapusty włoskiej i suszonymi pomidorami z zalewy. Roladki zawinięte w szynkę parmeńską i pieczone w piekarniku. Podawane z ziemniaczanym puree i duszonymi na patelni pomidorkami.
Roladki z kurczaka nadziewane kapustą
Składniki
Na pierś z kurczaka
- 2 piersi z kurczaka
- 2 duże liście włoskiej kapusty sparzone
- 6 odsączonych pomidorów suszonych z zalewy
- 6 plastrów szynki parmeńskiej
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Na pomidorki
- 400 g świeżych dojrzałych winnych pomidorów przekrojonych na pół
- 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
- oliwa
- po szczypcie soli pieprzu oraz cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Instrukcje
Na pierś z kurczaka
- Piersi dokładnie umyć,rozciąć i rozbić na 0,5 cm. Przyprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na każdej piersi ułożyć liść kapusty i suszone pomidory.
- Do nagrzanego piekarnika wstawić małą blaszkę, na której będzie się piekł kurczak. Nagrzewać ją przez około 5 – 10 minut.
- Mięso zwinąc w rulon i zawinąć w plasterki szynki
- Wyjąć blaszkę z piekarnika, rozprowadzić na niej łyżkę oliwy i ułożyć w tym miejscu roladki z kurczaka. Polać je resztą oliwy i wstawić do piekarnika na około 25 minut. Pokroić na 2 – 3 cm plasterki. Podawac według uzanania
Na pomidorki
- Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklic cebulę. Dodac czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 10 min aż lekko odparuje woda i pomidorki się rozpadną
Cabbage and sun-dried tomatoes chicken roulades
For chicken breast
- 2 chicken breasts
- 2 large leaves of Italian cabbage (scalded)
- 6 to matoes dried from pickle (drained)
- 6 slices of Parma ham
- 2 cloves of garlic squeezed through the press
- 1/2 teaspoon of Provencal herbs
- salt
- pepper
For tomatoes
- 400 g of fresh (ripe vine tomatoes halved)
- 2 cloves of garlic squeezed through the press
- oil
- after a pinch of salt (pepper and sugar beet)
- 1 teaspoon of Provencal herbs
For chicken breast
- Thoroughly wash the breasts, cut and break them down to 0.5 cm. Season with salt, pepper, and Herbes of Provence. Place a cabbage leaf and dried tomatoes on each breast.
- Put a small baking tray on top of the heated oven, on which the chicken will be baked. Heat it for about 5 – 10 minutes.
- Roll the meat in a roll and wrap in slices of ham
- Remove the baking tray from the oven, spread a tablespoon of olive oil on it and place the chicken rolls in this place. Pour them over the rest of the oil and put in the oven for about 25 minutes. Cut into 2 – 3 cm slices.
For tomatoes
- Heat oil and saute onion in a deep frying pan. Add the garlic and fry together for about 1 minute. Add tomatoes and season to taste. Simmer for about 10 minutes until the water evaporates and tomatoes fall apart