Szukaj
Close this search box.

Kapusta z pomidorami z kotletami mielonymi/Cabbage with tomatoes and pork burgers

Kapusta z pomidorami z kotletami mielonymi. Zostało mi kapusty z robienia gołąbków, dlatego wykorzystałam ją do zrobienia duszonej z pomidorami kapusty podanej z wilgotnymi kotletami mielonymi. Kotlety zawdzięczają swoją wilgotność temu, że wpierw lekko je podsmażyłam do zrumienienia na patelni a potem piekłam pod przykryciem w piekarniku. Dzięki temu zabiegowi mięso nie jest w środku suche. Kotlety i kapusta podane z ziemniaczanym puree.

Kapusta z pomidorami z kotletami mielonymi

Składniki
  

Na kapustę

  • 3 łyżki oleju
  • 1 por
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1/2 główki włoskiej kapusty poszatkowanej
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • po 1 łyżeczce majeranku i oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki lub płatków chili
  • 2 papryki czerwone pokrojone w paski
  • 6 pomidorków koktajlowych obranych ze skóry
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych w paski
  • 3 łyżki puree z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki pasty tagine
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Na kotlety mielone

  • 1/2 kg mięsa mielonego np. szynka wieprzowa
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • około 1/4 szklanki zimnego bulionu
  • 2 łyżki pasty tagine
  • mąka do obtoczenia
  • do podsmażenia smalec lub masło klarowane lub olej

Instrukcje
 

Na kapustę

  • Do garnka wlać olej. Wrzucić pora i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut.
  • Dodać boczek Smażyć przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Następnie dorzucić paprykę i suszone pomidory. Dusić 5 minut. Dodać do garnka kapustę i wymieszać.
  • Wlać gorący bulion, doprawić do smaku.
  • Przykryć i gotować przez ok. 30 minut, w międzyczasie 2 – 3 razy zamieszać.
  • Dodać pomidorki, puree z suszonych pomidorów, pastę tagine i gotować przez ok. 15 minut. Na koniec dodać dodać koperek.

Na kotlety mielone

  • Na patelni z gorącym olejem podsmażyć cebulkę.
  • Do większej miski włożyć zmielone mięso, podsmażoną cebulę, jajko, sól i pieprz, czosnek, płatki owsiane i pastę tagine. Wszystko dobrze wymieszać.
  • W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać na raty bulionu i wyrabiać tak długo aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety. Masa mięsna może wydawać się dość luźna, wtedy kotlety będą delikatniejsze, mniej zbite.
  • Uformować kotlety, obtoczyć w mące i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Po obsmażeniu z dwóch stron przełożyć kotlety do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) i wstawić do rozgrzanego do 150 stopni C piekarnika, na około 15 minut.

 

Cabbage with tomatoes and pork burgers

 

For cabbage

  • 3 tablespoons of oil
  • 1 leek sliced
  • 200 g smoked bacon diced
  • 1/2 head of savoy cabbage shredded
  • 1 and 1/2 cup of stock
  • 1 teaspoon of marjoram and oregano
  • 1/2 teaspoon ground hot pepper or chili flakes
  • 2 red peppers cut into strips
  • 6 cocktail tomatoes peeled from the skin
  • 6 dried tomatoes from oil cut into strips
  • 3 tablespoons of sundried tomato puree
  • 2 tablespoons of pasta tagine
  • 2 tablespoons of chopped dill

For burgers

  • 1/2 kg minced meat
  • 1 medium onion diced
  • 2 tbsp oil
  • 3 tablespoons oat flakes
  • 1 egg
  • 1 teaspoon salt + 1/2 teaspoon ground black pepper
  • 2 garlic cloves crushed
  • about 1/4 cup cold stock
  • 2 tablespoons of tagine paste
  • flour for coating
  • for frying lard or clarified butter or oil

For cabbage

  1. Pour the oil into the pot. Add the leek and fry moderately for about 5 minutes.
  2. Add bacon. Fry for approx. 10 minutes stirring constantly. Then add the peppers and dried tomatoes. Simmer 5 minutes. Add the cabbage to the pot and mix.
  3. Pour hot stock, season to taste.
  4. Cover and cook for approx. 30 minutes, stir meanwhile 2 to 3 times.
  5. Add tomatoes, sundried tomato puree, pasta tagine and cook for about 15 minutes. Finally, add the dill.

For burgers

  1. Fry the onion in a pan with hot oil.
  2. Put the minced meat, fried onion, egg, salt, pepper, garlic, oatmeal and tagine paste into a larger bowl. Mix everything well.
  3. When kneading the meat, add the stock slowly until the meat absorbs liquid and does not stick to your hands. The longer you make, the better the burgers. The meat mass may seem quite loose, then the cutlets will be tender, less dense.
  4. Shape the cutlets, coat in flour and put on well-heated oil in a pan. After frying on two sides, put the cutlets into an ovenproof dish (uncovered) and place it in an oven preheated to 150 degrees C for about 15 minutes.

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube