Burakowe chutney

Ostatnimi czasy mam totalną fazę na chutney. Chutney to taki gęsty, bogaty sos z warzyw, owoców, rodzynek i octu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs. Ja często dodaję do kanapek. Tym razem chutney z buraków. Spróbujcie. Jest moc.

Burakowe chutney

Ingredients
  

  • 4 upieczone lub ugotowane buraki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • garść żurawiny
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • płatki chilli do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Instructions
 

  • Obraną i drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać do niej pokrojone w kostkę marchewki. Dusić pod przykryciem. Kiedy marchewka będzie prawie miękka, dodać jabłka i buraki. Co jakiś czas podlewać sokiem jabłkowym. Następnie dodać pozostałe składniki, dusić jeszcze przez kilkanaście minut.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

P1011750.JPG

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube