Ostatnimi czasy mam totalną fazę na chutney. Chutney to taki gęsty, bogaty sos z warzyw, owoców, rodzynek i octu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs. Ja często dodaję do kanapek. Tym razem chutney z buraków. Spróbujcie. Jest moc.
Burakowe chutney
Składniki
- 4 upieczone lub ugotowane buraki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- garść żurawiny
- garść rodzynek
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- płatki chilli do smaku
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Instrukcje
- Obraną i drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać do niej pokrojone w kostkę marchewki. Dusić pod przykryciem. Kiedy marchewka będzie prawie miękka, dodać jabłka i buraki. Co jakiś czas podlewać sokiem jabłkowym. Następnie dodać pozostałe składniki, dusić jeszcze przez kilkanaście minut.