Fanów Królisia ( doświadczalnego ) uspokajam. Mimo czerwonego koloru, to nie potrawka z Królisia, choc przyznam, że czasem jak tak wiecznie coś tam mamrota pod nosem i rzuca te dzikie spojrzenia spode łba to przychodzi mi do głowy taki pomsył by zakonczyć jego Królisiowy zywot i przerobić go na pasztet.
Na razie Królis żyje i ma się menda, jak pączek w maśle. Specjalnie dla niego zrobione risotto na wypasie, z winem z sokiem z buraka i parmezanem. Podane z wędzonym łososiem.
Niestety za mała ilość wina, żeby Króliś się ożłopał i poszedł spać. Jak chcecie dziada na kilka godzin uśpic do risotta podajecie butelczynę wina, żeby Króliś szybciej odleciał.
Wino suto nalewacie do kieliszka żeby padł i żeby Wam zostało coś wiecej niz zwyczajowe wspomnienie obiadu. Króliś ochlany, szybciej padnie i mniej zeżre.
Buraczkowe risotto
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 45 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
Na buraczkowe risotto
- 300 g buraczków pieczonych pokrojonych w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostke
- 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 200 ml bulionu jarzynowego
- 300 ml soku z buraków
- 100 g ryżu na risotto arborio
- 100 ml białego wina
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki tartego Parmezanu
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Instrukcje
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać posiekaną cebulę, czosnek i tymianek. Zeszklić na małym ogniu przez około 5 minut.
- W oddzielnym garnku zagotować bulion razem z sokiem z buraka, rozgniecionym ząbkiem czosnku, pieprzem do smaku i ewentualnie solą. Trzymać garnek z bulionem na malutkim ogniu.
- Na patelnię z cebulą wsypać ryż i wymieszać. Po minucie smażenia, wlać wino i gotować przez około 3 minuty. Na patelnię wlewać po 1 łyżce wazowej bulionu razem z buraczkami, wymieszać i gotować do czasu aż cały płyn się zredukuje. Dodawać kolejne łyżki bulionu i gotować jak poprzednio, aż do wyczerpania bulionu, przez około 25 – 30 minut. Po tym czasie ryż powinien być ugotowany al dente a buraczki powinny być miękkie (w razie konieczności dodać więcej bulionu).Pod koniec dodac pokrojone w kostkę buraki. Wymieszać
- Odstawić patelnię z ognia, dodać masło i Parmezan, wymieszać. Wyjąć gałązki tymianku i czosnek.
- Podawać według uznania. Ja podałam z wędzonym łososiem
Słowo kluczowe buraki, Królik dba o linię, szybki obiad