Buraczkowa z fasolą.Buraczkowa na bogato, bo oprócz buraków i lisci botwinki są też ziemniaki, fasolka szparagowa i fasola cannelini. Przed podaniem wymieszałam ze śmietąną ( można też bez ) i podałam z jajkiem na miękko. Na wypasie a Króliś (doświadczalny) był w królikowym raju i opędzlował dwie pełne miseczki. Przy tym obiedzie obyło się bez fochów, bez marudzenia czy min za plecami.
Buraczkowa z fasolą
Ingredients
- 1 duży pęczek botwiny ok 5 buraków liscie poszatkowane (buraki obrane i pokrojone w plasterki
- 3 marchewki pokrojone w plastry
- 2 pietruszki pokrojone w plasterki
- 4 średniej wielkości ziemniaki – 350 g pokrojone w kostkę
- 200 gr fasoli szparagowej pokrojonej na mniejsze kawałki
- 1 puszka białej fasoli cannellini odsączonej z płynu
- 1 litr bulionu warzywnego
- mały pęczek koperku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: pół łyżeczki soli płaska łyżeczka cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
- kwaśna śmietana
Instructions
- W rondelku umieścić masło. Na rozgrzane masło wrzucić warzywa i podsmażać je w garnku bez przykrycia przez dziesięć minut ( bez fasoli cannelini)
- Do warzyw dorzucic botwinę i zalać bulionem. Wymieszac i gotować na średnim ogniu przez około 45 min. Na koniec dodać fasolę z puszki, poszatkowany koperek, trzy łyżki soku z cytryny , pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Wymieszac i ponownie zagotować. Przed podaniem wymieszać ze śmietaną.


