Buraczki zasmażane z zielonym groszkiem. Obłędne buraki z jabłkiem, cebulą, zasmażką robioną na maśle i dodatkiem zielonego groszku. Świetne jako dodatek do obiadu, choć ja tak bardzo lubię buraki, że nie potrzebuję nic więcej do szczęścia.
Buraczki zasmażane z zielonym groszkiem
Czas przygotowania 1 godzina godzinę 30 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 2 godziny godzin
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
Na buraki
- 1 kg buraków upieczonych w folii
- Na zasmażane buraki
- upieczone buraki
- 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
- 2 jablka obrane i pokrojone w kostkę
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli do smaku
- szczypta pieprzu do smaku
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oleju
dodatkowo
- 100 gr ugotowanego zielonego groszku
Na zasmażkę
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
Instrukcje
Na buraki
- Buraki dokładnie umyć. Nie obierać. Ułożyć na blaszcze do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec przez około 40-90 minut, w zależności od wielkości buraków.
Na zasmażane buraki
- Upieczone buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażyć na oleju. Do cebuli dodać buraki i starte jabłka. Dodać sól i pieprz. Następnie sok z cytryny i cukier. Smażyć razem kilka minut. Następnie dodać zasmażkę. Dusić chwilę do zgęstnienia, nie przerywając mieszania.Na koniec dodac ugotowany groszek
Na zasmażkę
- Masło umieścić na patelni i rozpuścić. Dodać mąkę i wymieszać dokładnie z masłem drewnianą łyżką. Smażyć cały czas mieszając do lekkiego zbrązowienia
Słowo kluczowe buraki, danie wegetariańskie, Królik dba o linię