Buraczane naleśniki z łososiem. Naleśniki z dodatkiem soku z buraka to fajna alternatywa dla kanapek na śniadanie. Naleśniki nadziewane pastą z buraczków, wędzonym łososiem, mixem sałat i serem feta. Nie tylko smacznie, ale i kolorowo na talerzu. Energetyzujące kolory na dobry początek dnia.
Buraczane naleśniki z łososiem
Składniki
NA NADZIENIE BURACZANE
- 4 ugotowane lub upieczone buraki
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki majonezu
- 1 garść poszatkowanego koperku
- sól
- pieprz
NA NALEŚNIKI
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka soku z buraka
- 2- 2 1/2 mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 30 ml oleju
NA NADZIENIE DO NALEŚNIKÓW
- 200 gr wędzonego łososia
- 100 gr pokruszonego sera feta
- pasta z buraków opcjonalnie
- mis sałat
Instrukcje
NA NADZIENIE BURACZANE
- Buraki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać majonez, czosnek i koperek. Doprawić solą i pieprzem
NA NALEŚNIKI
- W misce wymieszać dokładnie mleko i mąkę. Dodać szczyptę soli. Powstałe ciasto powinno mieć lejącą i gładką konsystencję. Odstawić na ok pół godziny. Następnie dodać oleju do dokładnego połączenia. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub wody
- Na rozgrzana patelnię wlać niewielką ilość oleju. Smażyć naleśniki.
- Na każdy naleśnik nałożyć farsz, zwinąć tak, aby farsz nie wypadł. Moczyć w roztrzepanym jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć na patelni z olejem na złoty kolor.
- Naleśniki posmarować burakami, ułożyć wędzonego łososia, sałatę i dodać pokruszoną fetę. Złożyć w trójkąt
Beetroot pancakes with salmon
For beetroot filling
- 4 beetroots cooked or baked
- 2 cloves of garlic squeezed through the press
- 3 tablespoons of mayonnaise
- 1 handful of finely chopped dill
- salt
- pepper
For pancakes
- 1 cup of milk
- 1 cup of beetroot juice
- 2- 2 1/2 plain flour
- 1 egg
- pinch of salt
- 30 ml of oil
For pancakes stuffing
- 200 grams of smoked salmon
- 100 gr crumbled feta cheese
- beetroot paste optional
- mix lettuce
For beetroot filling
- Grate beetroots on the grater with large eyelets. Add mayonnaise, garlic, and dill. Season with salt and pepper
For pancakes
- In a bowl, mix the milk and flour thoroughly. Add a pinch of salt. The pancake batter should have a smooth texture. Leave for rest for a half hour. Then add the oil to the batter. If necessary, add more milk or water
- Pour a small amount of oil over the heated pan. Fry pancakes.
- Place the filling on each pancake, roll it up so that the stuffing does not fall out. Soak in a beaten egg, wrap in breadcrumbs and fry in a pan with oil to a golden color.
- Spread the pancakes with beetroot, arrange the smoked salmon, lettuce and add crumbled feta cheese. Fold into a triangle