Szukaj
Close this search box.

Bułeczki z nadzieniem zurawinowym i pomarańczowym lukrem – Buns with cranberries filling and orange glaze

Bułeczki z nadzieniem zurwinowym i pomarańczowym lukrem. Świateczne bułeczki. Z kwaskowym nadzieniem żurawionym.Puszyste, pachnące. Idealne na przedświąteczny czas do kawy czy do szklanki gorącego mleka. Zdecydowania wprowadzają taki magiczny świateczny klimat. 

Bułeczki z nadzieniem żurawinowym i pomarańczowym lukrem

Składniki
  

Składniki na 12 bułeczek:

    Na bułeczki:

    • ⦁ 540 g mąki pszennej
    • ⦁ 80 g drobnego cukru do wypieków
    • ⦁ 3/4 łyżeczki soli
    • ⦁ 10 g suchych drożdży
    • ⦁ 75 g masła roztopionego
    • ⦁ 250 ml mleka
    • ⦁ 2 duże jajka

    Na nadzienie żurawinowo – pomarańczowe:

    • ⦁ 500 g żurawiny świeżej lub mrożonej
    • ⦁ 140 g cukru
    • ⦁ skórka otarta z 1 pomarańczy
    • ⦁ świeżo wyciśnięty sok z połowy pomarańczy
    • Ponadto:
    • ⦁ 1 szklanka cukru pudru
    • ⦁ 3 łyżki świeżo wyciśnietego soku z pomarańczy
    • ⦁ skórka otarta z 1 pomarańczy

    Instrukcje
     

    Na bułeczki:

    • Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami.Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić tak , żeby ciasto było miękkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, włożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce. Przykryć ręcznikiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
    • Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.
    • Przygotowany prostokąt posmarować równomiernie nadzieniem żurawinowym. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż krótszego boku, na kształt rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 cm kawałki. Ułożyć na blaszcze nie pozwalając, żeby sie stykały. Przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
    • Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki polukrować lukrem pomarańczowym.

    Na nadzienie żurawinowo – pomarańczowe:

    • W małym rondelku wymieszać żurawinę z cukrem, skórką i sokiem z pomarańczy. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i popękania większości owoców. Zagotować i gotować przez około 2-3 minuty do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z palnika, wystudzić.
    • Z soku, skórki i cukru pudru utrzeć lukier – grzbietem łyżki lub w mikserze. Konsystencję lukru należy regulować dodatkiem soku- jeśli jest zbyt gęsty dolać soku, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru.

    Metoda dla maszynistów:

    • Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.

    Buns with cranberries filling and orange icing

    Ingredients for 12 rolls:

    ⦁ 540 g of bread flour
    ⦁ 80 g of fine sugar
    ⦁ 3/4 teaspoon of salt
    ⦁ 10 g of dry yeast
    ⦁ 75 g of butter, melted
    ⦁ 250 ml of milk
    ⦁ 2 large eggs
    Mix the flour with the dry yeast. Add the remaining ingredients and knead. At the end add melted butter. Knead till dough is soft and flexible. Form a ball out of the dough, put in a floured bowl. Set aside in a warm place. Cover with a kitchen towel, to double the volume (it will take about 1.5 hours).

    After this time, roll the dough into a rectangle shape measuring 40 x 50 cm, gently sprinkling the surface and the rolling pin with flour, so that the dough does not stick.

    Fill the prepared rectangle evenly with cranberry filling. Then roll up tightly along the short side to the shape of the roll. Cut with the sharp knife into approximately 3 cm pieces. Put on the baking tray rack covered with baking non stiick paper without letting them touch each other. Cover with a kitchen towel, let it rest for about 30 minutes (should double in volume).

    Put the buns into the oven preheated to 180ºC and bake for about 20 min. Remove. Glaze warm buns lightly with orange icing.

    Cranberry – orange filling:

    ⦁ 500 g cranberry, fresh or frozen
    ⦁ 140 g of sugar
    ⦁ skin peeled from 1 orange
    ⦁ freshly squeezed juice from half of the orange
    In a small saucepan, mix the cranberries with sugar, peeled skin and orange juice. Place on a medium-sized hoband heat until the sugar dissolves and cracking most of the fruit. Boil and cook for about 2-3 minutes until the cranberries pop and thickened. Remove from the burner, cool.

    Also:

    ⦁ 1 cup of icing sugar
    ⦁ 3 tablespoons of freshly squeezed orange juice
    ⦁ skin peeled from 1 orange

    Combine the juice, the peel and icing sugar, make the icing – with the back of a spoon or in a blender. The consistency of the icing should be regulated by the addition of juice – if it is too thick then add juice, if too thin then add icing sugar.

    Method for the bread machine :

    Place all the ingredients in the machine as follows : liquid, loose, finally dry yeast. Set the kneading and dough program. After finishing the program (1.5 h), remove the dough. Continue with the above recipe.

    Udostepnij :

    Twitter
    Telegram
    WhatsApp

    Więcej przepisów

    Awokado

    Jajko zapiekane w awokado

      English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

    Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube