Bułeczki z borówkami. Pyszne, puszyste drożdżowe bułeczki na słodko, z borówkami i białym, kremowym serkiem typu philadelphia. Dobre na śniadanie, do pracy, szkoły czy też do popołudniowej kawy.
Bułeczki z borówkami
Ingredients
Na ciasto
- 540 g mąki pszennej
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 3/4 łyżeczki soli
- 10 g suchych drożdży
- 75 g masła roztopionego
- 250 ml mleka
- 2 duże jajka
- Na nadzienie z borówkami
- 500 gr borówek lub jagód
- 100 gr serka philadelphia
- cukier opcjonalnie
Na lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki mleka
Instructions
Na bułeczki
- W pierwszej kolejności mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Nastepnie dodać resztę składników. Wszystko dobrze wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Tak wyrobić ciasto żeby było spręzyste i miękkie. Z ciasta zrobić kulę, umieścic w oprószonej mąką misce. Odstawić w ciepłe miejsce na około . Przykryć ręcznikiem kuchennym na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
- Jak ciasto będzie ładnie wyrośnięte rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm. Robic to delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie przykleiło do wałka.
- Otrzymany prostokąt posmarować serkiem, Rozłożyć równomiernie borówki i posypac cukrem . Zwinąć ściśle wzdłuż krótszego boku, na kształt rolady. Pokroić na mniej więcej 3 cm kawałki. Ułożyć na blaszcze uważając żeby sie stykały. Przykryć ręcznikiem kuchennym. Odstawić na około pół godziny żeby ponownie wyrosły.
- Wyrośnięte drożdzówki umieścić w piekarniku nagrzanym do 180ºC i piec około 20 minut. Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki polukrować lukrem
Na lukier
- Z mleka i cukru pudru zrobic lukier. Ucierac łyzeczka do uzyskania gładkiej konsystencj. Jesli lukier jest zbyt gęsty dolać mleka, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru.
- Metoda dla osób uzywających maszyny do chleba :
- Wszystkie składniki umieścić w maszynie. Wpierw płyny, potem produkty sypkie i na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Blueberry buns
- Blueberry rolls
For rolls
- 540 g of bread flour
- 80 g of fine sugar
- 3/4 teaspoon of salt
- 10 g of dry yeast
- 75 g of butter (melted)
- 250 ml of milk
- 2 large eggs
Blueberry filling
- 500 gr blueberries
- 100 gr philadelphia cheese
- sugar optional
For icing
- 1 cup of icing sugar
- 3 tablespoons of milk
For rolls
- Mix the flour with the dry yeast. Add the remaining ingredients and knead. At the end add melted butter. Knead till dough is soft and flexible. Form a ball out of the dough, put in a floured bowl. Set aside in a warm place. Cover with a kitchen towel, to double the volume (it will take about 1.5 hours).
- After this time, roll the dough into a rectangle shape measuring 40 x 50 cm, gently sprinkling the surface and the rolling pin with flour, so that the dough does not stick.
- Fill the prepared rectangle with philadeplhia cheese, blueberries, and sugar to your taste. Then roll up tightly along the short side to the shape of the roll. Cut with the sharp knife into approximately 3 cm pieces. Put on the baking tray rack covered with the baking nonstiick paper without letting them touch each other. Cover with a kitchen towel, let it rest for about 30 minutes (should double in volume).
- Put the buns into the oven preheated to 180ºC and bake for about 20 min. Remove. Glaze warm buns lightly with orange icing.
For icing
- Combine the milk and icing sugar, make the icing – with the back of a spoon or in a blender. The consistency of the icing should be regulated by the addition of milk – if it is too thick then add milk, if too thin then add icing sugar.
The method for people using bread machines:
- Place all ingredients in the machine. First, fluids, then loose products and finally dry yeast. Set the dough program. After finishing the program (1.5 h), remove the dough and follow the above instruction.