Jest sobie niedziela i można po cichutku zanucić : „Jaki tu spokój, na, na, na…Nic się nie dzieje, na, na, na, na…Nikt się nie bawi, na, na, na…Wszyscy się nudzą, na, na, na, na…” Staduros
Ale skoro Konefka zwlekła zwłoki o 6 rano i wyglądała jak Zombi, to nie mogła tą swoją „radością” nie podzielić się z całym światem. No bo skoro Konefka nie śpi, to cały świat niech też cierpi.
A już najbardziej niech cierpi wylegujący się leniwie w łóżku Króliś (doświadczalny)…no i zaczęło się napierdzielanie patelniami, garnkami i talerzami. Efektem tego napierdzielania był zwleczony hałasami po kiklu minutach Króliś. Konefce udało się też wyłapać z pobliskich domostw jakieś pochlebne komentarze, opisujące poranne Konefkowe działania „A idź w cholerę z tymi hałasami” „Idź się lecz na głowę, bo na nogi to już za późno”
Dodatkowym już bardziej przyjemnym efketem były puszyste obłędne drożdżówki z nadzieniem serowym oraz karmelizowaną śliwką. Te bułeczki cieszą nie tylko oko ale i podniebienie. Króliś po zjedzeniu jednej wybaczył nawet Konefce te poranne tłuczenie się po kuchni.
Bułeczki drożdzowe z serem i śliwkami
Składniki
Na masę serową:
- 1/4 szkl cukru
- 1 żółtko
- 400 g zmielonego twarogu
- 2 łyżki budyniowego proszku
Na śliwki
- 750 g śliwek węgierek przekrojone na pół bez pestek
- 40 g brązowego cukru
- 25 g masła
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Na ciasto drożdzowe
- 550 g mąki pszennej
- 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
- 75 g cukru
- 2 duże jajka
- 250 g mleka
- pół łyżeczki soli
- 75 g masła roztopionego
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Instrukcje
Na masę serową:
- Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać
Na sliwki
- Na patelni podgrzać cukier, gdy zrobi się płynny dodać masło i cynamon i energicznie mieszać. Do powstałego karmelu dodać śliwki i dokładnie obtoczyć w karmelu. Sliwki smażyc ok. 10 minut, mają tylko zmięknąć. Odstawić do ostygnięcia
- Na ciasto drożdzowe
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Coiasto wyrabiac do momemntu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto umieścić na oprószonym blacie. Lekko wyrobić podzielić na 12 równych części. Bułeczki układać na blaszkach, w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Po upływie tego czasu szklanką z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego nadzienia serowego a na wierzch ułożyć śliwki. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka
- Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki