Bułeczki cynamonowe. Delikatne, mocno pachnące cynamonem. Rozpływające się w ustach. Ja najbardziej lubię ze szklanką mleka. Najlepiej jak są jeszcze trochę ciepłe.
Bułeczki cynamonowe
Ingredients
- 540 g mąki pszennej
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 3/4 łyżeczki soli
- 10 g suchych drożdży
- 75 g masła roztopionego
- 250 ml mleka
- 2 duże jajka
Nadzienie cynamonowe:
- 80 g masła
- 200 g miałkiego brązowego cukru
- 3 łyżki zmielonego cynamonu
- Ponadto:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki mleka
Instructions
- W pierwszej kolejności mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Nastepnie dodać resztę składników. Wszystko dobrze wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Tak wyrobić ciasto żeby było spręzyste i miękkie. Z ciasta zrobić kulę, umieścic w oprószonej mąką misce. Odstawić w ciepłe miejsce na około . Przykryć ręcznikiem kuchennym na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
- Jak ciasto będzie ładnie wyrośnięte rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm. Robic to delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie przykleiło do wałka.
- Otrzymany prostokąt posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cynaomenm wymieszanym z cukrem. Zwinąć ściśle wzdłuż krótszego boku, na kształt rolady. Pokroić na mniej więcej 3 cm kawałki. Ułożyć na blaszcze uważając żeby sie stykały. Przykryć ręcznikiem kuchennym. Odstawić na około pół godziny żeby ponownie wyrosły.
- Wyrośnięte drożdzówki umieścić w piekarniku nagrzanym do 180ºC i piec około 20 minut. Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki polukrować lukrem
Nadzienie cynamonowe:
- Masło roztopić, lekko przestudzić. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem, odłożyć.
Ponadto:
- Z mleka i cukru pudru zrobic lukier. Ucierac łyzeczka do uzyskania gładkiej konsystencj. Jesli lukier jest zbyt gęsty dolać mleka, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru.
- Metoda dla osób uzywających maszyny do chleba :
- Wszystkie składniki umieścić w maszynie. Wpierw płyny, potem produkty sypkie i na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp