Szukaj
Close this search box.

Bubble and squeak z fasolka po bretońsku

Ja bardzo lubię to angielskie kapusciano ziemniaczane połączenie ale juz nie bardzo lubię ta fasolkę, którą podają do śniadania. Stad wariacja śniadaniowa w postaci angielskiego Bubble and squeak z fasolką po bretońsku. Ja podkręciłam trochę smak fasolki pasta tagine.

Bubble and squeak z fasolka po bretońsku

Składniki
  

Puree z ziemniaków:

  • 500 gram mączystych ziemniaków
  • 50 g masła
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula pokrojona w plastry
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 15-20 gotowanych brukselek lub resztki gotowanej kapusty
  • 400 g ziemnaiczanego puree
  • Sol
  • Pieprz

Na fasolkę po bretońsku:

  • 400 g suchej fasolki „Piękny Jaś” 250 g wędzonego boczku
  • 250 g kiełbasy podwawelskiej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów + 4 łyżki pasty tagine
  • 3 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • 2 łyżki suszonego majeranku

Dodatkowo:

  • Jajko w koszulce
  • Smażone grzybki
  • Smażony bekon
  • Pomidor
  • Kiełki jarmużu

Instrukcje
 

Puree z ziemniaków

  • Ziemniaki obrać , ugotować  w lekko osolonej wodzie. Z ugotowanych  odlać  wodę.Ziemniaki przełożyć  ponownie do garnka i zostawić  przez chwilę na gazie aby odparowały.
  • Gorące ziemniaki przepuścić  przez prasę do ziemniaków. Przełożyć do miski, dodać  miękkie masło, śmietanę i sol do smaku . Wymieszać  dokładnie.
  • Roztopić  tłuszcz na patelni. Dodać cebulę i czosnek. Następnie dodać  plasterki ugotowanej  kapusty lub brukselek . Smażyć okolo 5-6 minut.
  • Następnie dodać ziemniaczane puree.Wymieszać. Doprawić sola i pieprzem . Całość rozprowadzić równomiernie po powierzchni patelni . Pozwolić żeby się zrumieniło i przewrócić na druga stronę . Smażyć do zrumienienia drugiej strony

Na fasolkę po bretońsku

    Dzień wcześniej

    • Suchą fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawić na noc do namoczenia.
    • Namoczona dzień wcześniej fasole  odcedzić, wlać 1 litr świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości.
    • Usunąć  skórę z boczku, resztę pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką (lub do zagotowanej fasolki z puszki wraz z zalewą).
    • Na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażyć pokrojoną w plasterki kielbase, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać starty czosnek.
    • Przełożyć do garnka z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia.Dodać tez skore boczku do smaku ( później ja wyrzucić)
    • Dodać krojone pomidory z puszki i pastę tagine . Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez około 15 minut.

     

    20170605_091005_001.jpg

    20170605_091127_001.jpg

    20170605_091121_001.jpg

    Udostepnij :

    Twitter
    Telegram
    WhatsApp

    Więcej przepisów

    Awokado

    Jajko zapiekane w awokado

      English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

    Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube