Ja bardzo lubię to angielskie kapusciano ziemniaczane połączenie ale juz nie bardzo lubię ta fasolkę, którą podają do śniadania. Stad wariacja śniadaniowa w postaci angielskiego Bubble and squeak z fasolką po bretońsku. Ja podkręciłam trochę smak fasolki pasta tagine.
Bubble and squeak z fasolka po bretońsku
Składniki
Puree z ziemniaków:
- 500 gram mączystych ziemniaków
- 50 g masła
- 200 ml śmietany
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka masła
- 1 cebula pokrojona w plastry
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 15-20 gotowanych brukselek lub resztki gotowanej kapusty
- 400 g ziemnaiczanego puree
- Sol
- Pieprz
Na fasolkę po bretońsku:
- 400 g suchej fasolki „Piękny Jaś” 250 g wędzonego boczku
- 250 g kiełbasy podwawelskiej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów + 4 łyżki pasty tagine
- 3 ziela angielskie
- liść laurowy
- 2 łyżki suszonego majeranku
Dodatkowo:
- Jajko w koszulce
- Smażone grzybki
- Smażony bekon
- Pomidor
- Kiełki jarmużu
Instrukcje
Puree z ziemniaków
- Ziemniaki obrać , ugotować w lekko osolonej wodzie. Z ugotowanych odlać wodę.Ziemniaki przełożyć ponownie do garnka i zostawić przez chwilę na gazie aby odparowały.
- Gorące ziemniaki przepuścić przez prasę do ziemniaków. Przełożyć do miski, dodać miękkie masło, śmietanę i sol do smaku . Wymieszać dokładnie.
- Roztopić tłuszcz na patelni. Dodać cebulę i czosnek. Następnie dodać plasterki ugotowanej kapusty lub brukselek . Smażyć okolo 5-6 minut.
- Następnie dodać ziemniaczane puree.Wymieszać. Doprawić sola i pieprzem . Całość rozprowadzić równomiernie po powierzchni patelni . Pozwolić żeby się zrumieniło i przewrócić na druga stronę . Smażyć do zrumienienia drugiej strony
Na fasolkę po bretońsku
Dzień wcześniej
- Suchą fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawić na noc do namoczenia.
- Namoczona dzień wcześniej fasole odcedzić, wlać 1 litr świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości.
- Usunąć skórę z boczku, resztę pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką (lub do zagotowanej fasolki z puszki wraz z zalewą).
- Na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażyć pokrojoną w plasterki kielbase, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać starty czosnek.
- Przełożyć do garnka z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia.Dodać tez skore boczku do smaku ( później ja wyrzucić)
- Dodać krojone pomidory z puszki i pastę tagine . Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez około 15 minut.