Szukaj
Close this search box.

Brownie z czereśniami

Brownie z czereśniami

Brownie z czereśniami

Brownie z czereśniami

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
12 godziny
Łączny czas 13 godziny
Rodzaj Dessert
Kuchnia brownie, czereśnie, orzechy pekan
Porcje 12

Składniki
  

Na brownie

  • 280 g gorzkiej czekolady 70% roztopionej i schłodzonej
  • 260 g masła miękkiego
  • 4 jajka
  • 250 g cukru białego
  • 140 g mąki pszennej
  • 2 g soli
  • 145 g orzechów pekan prażonych, posiekanych

dodatkowo

  • czereśnie przekrojne na pół, bez pestek

Na krem namelaka

  • 130 g mleka 1 5%
  • 4 g glukozy w płynie syrop glukozowy – opcjonalnie
  • 2 listki żelatyny Dr. Oetker ok 6 g żelatyny w proszku
  • 100 g mlecznej czekolady drobno posiekanej
  • 40 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej
  • 120 g śmietanki kremówki 30% (nie musi być schłodzona)

Instrukcje
 

Na brownie

  • Blachę o wymiarach 23cm/30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przesiać mąkę i sól.
  • Za pomocą miksera elektrycznego ubić masło na puszystą masę. Do ubitego masła dodać roztopioną czekoladę. Mieszać tylko do momentu połączenia. Dodawać jajka, jedno po drugim, dobrze mieszając po każdym dodaniu rózgą kuchenną. Dodać cukier i szybko wymieszać.
  • Dodać przesianą mąkę, delikatnie mieszając, aż do połączenia się składników. Na koniec dodać orzechy. Czekoladową masę przełożyć do blachy. Na wierzchu ułożyć czereśnie skórką do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C przez 20-25 minut. Nie piec dłużej niż 25 minut.
  • Odstawić do ostygnięcia a następnie pokroić je w małe kwadraty. Można obtoczyć w zblendowanych pistacjach.
  • Można też dodatkowo zrobić krem czekoladowy.

Na krem namelaka

  • Czekoladę drobno posiekać nożem.Przełożyć czekoladę do miski.
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Ja robię w ten sposób, że odcisniętą żelatynę wkładam do szklanki, a następnie do osobnego naczynia wlewam gorącą wodę i w to wstawiam szklankę z żelatyną i mieszając czekam aż zmieni konsystencję na płynną.
  • W rondelku, na mniejszym ogniu, zagotować mleko. Dodać glukozę i żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż się rozpuści.
  • Gorące mleko, w temp. ok 65ºC, wlać do miski z czekoladą. Wymieszać szpatułką całość, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
  • Następnie dodać do masy schłodzoną śmietankę i dokładnie całość wymieszać.
  • Na końcu, za pomocą blendera, zmiksować całość. Trzymać blender nieruchomo, tak aby głowica stykała się z dnem miski. W ten sposób nie napowietrzy się za bardzo masy.
  • Gotową namelakę z czekolady przykryć folią spożywczą, tak aby folia stykała się z powierzchnią masy czekoladowej.
  • Schłodzić namelakę w lodówce min. 12 godzin. W tym czasie masło kakaowe zawarte w czekoladzie ulegnie krystalizacji. Po wyciągnięciu z lodówki ubić mikserem i przełożyć do rękawa cukierniczego. Udekorować ciasto
brownie z czereśniami

brownie z kremem namelaka

ciasto czekoladowe z owocami

ekoladowe

Inspiracja na brownie Nutty Brownies – recipe by Pierre Herme (pastry-workshop.com)

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube