Szukaj
Close this search box.

Babeczki brownie z gruszkami/Brownie muffins with pear

Muffinki z gruszkami

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Dessert
Kuchnia international

Składniki
  

Na gruszki w syropie:

  • 3 dojrzałe gruszki
  • 150 g cukru
  • 750 ml wody

Na muffinki

  • 180 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 duże jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Na polewę czekoladową

  • 40 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 60 g czekolady gorzkiej lub deserowej

Instrukcje
 

Na gruszki w syropie:

  • Gruszki przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Nie obierać. Wodę zagotować z cukrem. Gruszki włożyć wrzątku i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, uważając, żeby się nie rozpadły. ( U mnie to było około 5 minut ) Wyjąć, odcedzić.

Na muffinki

  • W rondelku roztopić masło. Zdjąć z palnika i dodać pokruszoną czekoladę. Odstawić na 1 minutę. Wymieszać do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić.
  • Jajek lekko roztrzepać w naczyniu rózgą kuchenną. Wsypać cukier i wymieszać. Dodać przestudzony sos czekoladowy i wymieszać. Do czekoladowej mieszanki dodac przesianą mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • Przygotować 10 papilotek do muffinów (jeśli nie są sztywne włożyć je do formy na muffiny). Ciasto wlać do papilotek. W środek każdej mufinki włożyć ćwiartkę przygotowanej wcześniej gruszki.
  • Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 minut. Nie piec zbyt długo. Ważne żeby mufinki były wilgotne, lekko zakalcowate. Wyjąć, wystudzić. Polać polewą czekoladową.

Na polewę czekoladową

  • W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.
Słowo kluczowe gruszki, królik na słodko, muffinki
 

 

 

 

 

 

 

Brownie muffins with pear

 

For pears in syrup:

  • 3 ripe pears cut into quarters
  • 150 g of sugar
  • 750 ml of water

For muffins

  • 180 g butter
  • 200 g dark chocolate
  • 2 large eggs
  • 150 g of caster sugar
  • 180 g of plain flour
  • 1 tablespoon of cocoa
  • 1/2 teaspoon of baking powder
  • All ingredients should be at room temperature.

Chocolate glaze:

  • 40 ml of single cream
  • 60 g of dark or dessert chocolate

For pears in syrup:

  1. Cut the pears into quarters, remove the seed nests. Do not peel. Boil the water with sugar. Put the pears in boiling water and cook on a low heat for about 10 minutes, taking care that they do not fall apart. (For me it was about 5 minutes). Take out, drain.

For muffins

  1. Melt the butter in a saucepan. Remove from the heat and add crushed chocolate. Set aside for 1 minute. Mix to get a smooth chocolate sauce. Cool.
  2. Lightly whisk eggs in a pan with a whisk. Pour the sugar and mix. Add the cooled chocolate sauce and mix. Add the sifted plain flour, cocoa and baking powder to the chocolate batter. Mix.
  3. Prepare 10 muffin cases (if they are not strong enough, put them in the muffin mold). Pour the batter into the muffin cases. Put a quarter of the previously prepared pear in the center of each muffin.
  4. Bake at 170ºC, without fan assistance, for about 20 minutes. Do not bake too long. It is important that the muffins are moist, slightly encrusted. Remove, cool. Pour over chocolate glaze.

Chocolate glaze:

  1. In a pot, heat the cream, almost to boiling. Remove from the heat, add chopped chocolate, leave for 2 minutes. After this time, mix to a smooth chocolate sauce.

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube