Pożywna, szybka do zrobienia i bardzo smaczna. Brokuł, ser wasabi (może być inny), żurawina, orzechy, chrupiący boczek i majonez to bardzo fajne połączenie. Sałatka nie tylko dobrze smakuje, ale też syci. U mnie podana z dorszem z piekarnika.
Brokułowa sałatka z dorszem
Ingredients
Na sałatkę
- 1 brokuł ugotowany al dente
- 1/2 szklanki czerwonej cebuli drobno posiekanej
- 120 g Sera wasabi pokrojonego w kostkę ja akurat miałąm w domu taki, ale może byc inny
- majonez opcjonalnie
- 2 łyżki musztardy
- 200 gr wędzonego boczku w kostce wczesniej podsmażonego
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny zalać wrzątkiem i odstawić, aż zmięknie
- 1/4 szklanki pokrojonych migdałów
- garśc pokruszonych pisatcji
- Sól i pieprz
Na dorsza
- 2 filety z dorsza
- 4 ząbki z czosnku przeciśnięte przez praskę
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
- suszony tymianek
- imbir granulowany
Instructions
Na sałatkę
- Wszystkie składniki wymieszać. Majonezu dodać tyle, aby uzyskac odpowiednia dla Was konsytencję. Specjalnie nie podaję ilości, bo każdy lubi inaczej.
Na dorsza
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie usmażyć na patelni.
źródło inspiracji https://www.spendwithpennies.com/broccoli-salad/
Broccoli salad with cod
For salad
- 1 broccoli cooked al dente
- 1/2 cup of red onion finely chopped
- 120 g of cheese wasabi diced (I just had one in the house, but it may be different)
- mayonnaise optional
- 2 tablespoons of mustard
- 200 g of smoked bacon diced and fried
- 1/2 cup of dried cranberry (pour boiling water and let it stand until it softens)
- 1/4 cup of crushed almonds
- a handful of crushed pistachios
- Salt and pepper
For Cod
- 2 cod fillets
- 4 cloves of garlic crushed
- juice from 1 lemon
- 2 tablespoons of oil
- pepper
- salt
- dried thyme
- granulated ginger
For salad
- Mix all ingredients. Add enough mayo to get the right moisture for you.
For Cod
- Heat the oven to approximately 180 ° Wash the fish fillets and dry with a paper towel. Crush cloves of garlic and squeeze the juice out of the lemon. Season the fillets with salt, pepper, garlic, and lemon juice. Season with the rest of the spices. Then fry in a pan.